Akoestisch comfort, de échte uitdaging van houten constructies

 • architecture-01-f
 • architecture-02-f
 • architecture-03-f
 • architecture-04-f
 • architecture-05-f

  Ondanks de onmiskenbare technische en ecologische voordelen, staat houtbouw door haar lichte gewicht nog steeds voor een laatste grote uitdaging: de geluidsisolatie. Maar vandaag de dag bestaan er effectieve akoestische oplossingen, mits ze goed gedimensioneerd en gebouwd zijn.

  De ingenieurs van VK optimaliseren akoestisch comfort in houtbouw

  De steeds efficiëntere houtbouw wordt nu regelmatig beschouwd als een alternatief bouwsysteem voor traditionele constructies. Door het gebrek aan massa van dit type gebouw en zonder speciale voorzorgsmaatregelen kan de akoestische isolatie van deze gebouwen echter zeer teleurstellend zijn. Ook al blijft het akoestisch comfort voor elke bewoner een verschillend subjectief gegeven, dit comfort wordt door de ingenieurs van VK Architects & Engineers geobjectiveerd door het eisen van normatieve criteria. Noodzakelijk, maar niet altijd gemakkelijk realiseerbaar.

  Het lichte gewicht van houten gebouwen vormt dus een probleem, zowel voor de isolatie tegen lucht- en contactgeluiden als voor de vermindering van het geluid van technische apparatuur, wat het trillen van de constructie in de hand werkt. Technische oplossingen voor geluidsisolatie moeten daarom niet langer worden ontwikkeld op basis van het fysische principe van massa-isolatie, maar op basis van het tweede belangrijke principe van geluidsisolatie, het massa-veer-massa-effect. Goed gedimensioneerd en, net zo belangrijk, goed uitgevoerd, levert het uitstekende resultaten op zonder het gewicht van de constructie aanzienlijk te verhogen.

  Betrek de ingenieur akoestiek onmiddellijk bij het ontwerp

  Als het project vanaf de eerste schetsen goed wordt ondersteund door een akoestisch ingenieur, is het dus mogelijk om de structuur en de afwerking akoestisch te optimaliseren. De methode om de akoestische uitdaging van houten constructies aan te gaan is het ontwikkelen van constructieve concepten op maat van het project, zonder uiteraard het budget uit het oog te verliezen. Het ontwerpbureau VK Architects & Engineers heeft gespecialiseerde teams in Advanced Engineering (houtconstructies, facade engineering, fire engineering, duurzaam bouwen, circulair bouwen...), met inbegrip van een belangrijke afdeling acoustical engineering. Samen ontwikkelen zij momenteel een grote expertise in het ontwerp van houten woongebouwen met meerdere woningen waar het uiteindelijke akoestisch comfort voldoet aan de meest veeleisende normatieve criteria. Een aantal van deze projecten en de constructieve oplossingen zullen door onze akoestische experts worden voorgesteld op een conferentie die zal worden gehouden tijdens de Acoustic Day op 17/10/19 in de gebouwen van Leefmilieu Brussel op de site Tour & Taxis.

  Volg ons op LinkedIn, Facebook en Youtube

  Voor meer informatie, bezoek

  www.vkgroup.be

  vk group logo

   

   

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Frankrijk
  MMG SAS
  55 avenue Marceau
  FR - 75116 Paris

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Social : Vincent de Puydt

  MediaXel bvba - © 2019 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel