Vraaggestuurde ventilatie in architecturale BEN-vakantiewoning

 • architecture-01-f
 • architecture-02-f
 • architecture-03-f
 • architecture-04-f

  Duurzaam, uiterst energiezuinig en modern. Maak kennis met KABANO; een bijna-energieneutraal vakantiehuis in Oostduinkerke met een E-peil van 18. Eigenaar Wim De Beus, architect bij Wdb-Architectuurstudio bvba doet uit de doeken welke keuzes hij maakte om tot deze bijzondere vakantiewoning te komen, waaraan Duco een belangrijke bijdrage leverde.

  Het architectenbureau doelde op het realiseren van een bijna-energieneutraal onderkomen met focus op slimme techniek en een minimum aan onderhoud. Hierbij vervulde het toegepaste ventilatiesysteem een prominente rol. Met het behaalde E-peil van 18 beantwoordde KABANO zeker aan de verwachtingen inzake energiezuinigheid.

  Laagste reductiefactor in de markt

  Door de ligging van KABANO vlak bij de Noordzee, waar de verse buitenlucht overheerst, lag de keuze voor Systeem C al snel voor de hand. Hierdoor kwam het ventilatiegedeelte in handen van Duco. “Essentieel was dat het systeem aan enkele vooropgestelde criteria voldeed, en dit was bij het DucoTronic Plus System met 0,35 als reductiefactor ruimschoots het geval”, aldus de architect.

  Vraaggestuurde en elektronische ventilatie

  “Dankzij de elektronisch gestuurde roosters van het type TronicTop 50 en TronicTop 60 hoeven de bewoners zelf niets te doen. De discreet geplaatste roosters openen en sluiten zich automatisch in functie van het CO2-gehalte. De afvoer van vervuilde en vochtige lucht gebeurt via de DucoBox Focus die eveneens vraaggestuurd werkt. Zo wordt er enkel afgevoerd waar en wanneer nodig, en in de juiste hoeveelheid. Hierdoor blijft het warmteverlies tot een minimum beperkt, wat zich dan weer vertaalt in een gunstige energierekening.”

  Daarnaast vormde ook het geluidstechnische aspect een niet onbelangrijk gegeven. “De DucoBox Focus is op akoestisch gebied zodanig performant dat er tijdens het ventileren nauwelijks iets hoorbaar is,” vervolgt de Beus, “en dit zowel overdag als tijdens de nacht. Voordeel van dergelijk vraaggestuurd systeem C is het beperkt aantal kanalen en bochten zonder invloed op energieprestatie.

  Dat het volledige systeem esthetisch kon worden geplaatst, de automatische inregeling al na amper vier minuten afgerond is én het kostenplaatje aantrekkelijk is, trok Wim De Beus helemaal over de streep.

  Bekijk de videoreportage

  www.duco.eu

  duco logo

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Frankrijk
  MMG SAS
  55 avenue Marceau
  FR - 75116 Paris

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Social : Vincent de Puydt

  MediaXel bvba - © 2019 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel