Skip to main content

De toekomst volgens Renson

De toekomst volgens Renson

5 toekomstige uitdagingen : 5 Renson oplossingen die daarop anticiperen

De bewoner van morgen ligt wakker van andere zaken dan de bewoner van gisteren en vandaag. Meer dan ooit is onze maatschappij in evolutie. Het is dan ook belangrijk nu al te anticiperen en rekening te houden met de vereisten en wensen van die toekomstige bewoners. Renson toont op Realty 5 mogelijke oplossingen voor uitdagingen waar promotoren, projectontwikkelaars en bouwheren vandaag al rekening mee moeten houden. Creating healthy spaces was nog nooit zo actueel.

  • Uitdaging 1: Oververhitting binnenshuis voorkomen
  • Uitdaging 2 : Hoe ventileren én toch energiezuinig bouwen
  • Uitdaging 3 : Comfortabel wonen voor iedereen
  • Uitdaging 4 : ‘Smart living’ in intelligente huizen, woonblokken en wijken
  • Uitdaging 5 : Online aankopen? Niet zonder een foutloze thuislevering

Bekijk hier de video

Uitdaging 1: Oververhitting binnenshuis voorkomen

De klimaatopwarming zorgt voor steeds meer warme dagen en hittegolven per jaar. En dat verplicht ons er onder andere toe om oplossingen te zoeken om de binnentemperatuur onder controle te houden. Gemiddeld brengen we namelijk maar liefst 85% van onze tijd binnen door en nu al heeft 30% van de Europeanen last van oververhitting binnenshuis. De uitdaging van vandaag is dus om woningen te ontwerpen in functie van het comfort van de bewoner. Voorkomen dat het binnen te warm kan worden en zelfs oververhit, is in dat opzicht dan ook een absolute prioriteit. Afgelopen zomer bewees eens te meer dat dat in steeds beter geïsoleerde en luchtdicht afgewerkte gebouwen met veel en grote glaspartijen de uitdaging voor de toekomst is.

De oplossing van Renson : buitenzonwering en intensieve nachtventilatie
Een energieverslindende airco is niet de enige oplossing om de binnentemperatuur onder controle te houden op warme dagen. Wel integendeel : die draagt zelfs nog bij aan de stijgende CO2-uitstoot en zorgt er dus onrechtstreeks mee voor dat er in de toekomst nog meer sprake zal zijn van hittegolven. Renson engageert zich op dat vlak met een slimme totaaloplossing voor passief en duurzaam ‘koelen’ dankzij de combinatie van buitenzonwering en ‘nightcooling’. Door natuurlijke en energievriendelijke elementen als licht en lucht slim in te zetten, kan je het binnenshuis ook op warme momenten aangenaam fris houden. Daglicht beheren is een eerste stap in de goede richting, en een makkelijke ook: want met dynamische en windbestendige doekzonwering zoals de Fixscreen van Renson is dat kinderspel. Het is ook de meest efficiënte oplossing om te voorkomen dat het binnen snel opwarmt, want buitenzonwering houdt de zonnestralen tegen nog voor die de kans krijgen om het glas te bereiken. Grotere stromen frissere buitenlucht kunnen ‘s nachts op hun beurt dienst doen om het binnen te laten afkoelen. Kwestie van ’s anderendaags in een aangenaam fris huis te kunnen opstaan. Grote raamroosters laten die frisse nachtlucht binnen. Uitgerust met muggengaas en waterdichte en inbraakbestendige lamellen, kan je die met een gerust hart de hele nacht open laten. Samen – Fixscreen buitenzonwering en ‘nightcooling’ – kan dat de binnentemperatuur tot 10° doen dalen, zonder airco!

image003

Uitdaging 2 : Hoe ventileren én toch energiezuinig bouwen

Energie-efficiëntie gaat heel wat verder dan isoleren en luchtdicht bouwen. Broodnodig als die inspanningen zijn om warmteverliezen tot een minimum te beperken, mogen die niet los gezien worden van een gezond en comfortabel binnenklimaat. Niemand wil toch in een ‘gesloten doos’ wonen ?

De oplossing van Renson : intelligent en geconnecteerd ventileren
De toekomst van energiezuinige gebouwen is moeilijk nog los te koppelen van een intelligent ventilatiesysteem. Eigenlijk is het even simpel als logisch : door enkel meer te ventileren waar en wanneer dat nodig is, gaat geen kostbare warmte verloren. Dat ventileren per ruimte heeft niet alleen een positieve impact op het comfort van de bewoners maar ook op de energiefactuur. Logisch én zonder dat bewoners er omkijken naar hebben : want het ventilatieniveau wordt automatisch ruimte per ruimte aangepast op basis van de hoeveelheid vocht, geurtjes of CO2 die de detectoren op de Healthbox 24/7 meten. Aangezien de Healthbox 3.0 van Renson aangesloten is op het internet, wordt de gebruiker ook op elk moment op de hoogte gehouden van de kwaliteit van de binnenlucht en kan hij of zij waar nodig ook ingrijpen.

image005

Uitdaging 3 : Comfortabel wonen voor iedereen

Bovenop energiezuinigheid en een gezond binnenklimaat, is ook comfortabel wonen een ware uitdaging voor de toekomst. Mensen willen boven alles ontzorgd worden en op een comfortabele manier kunnen genieten van de tijd die ze binnenshuis doorbrengen. Concreet betekent dat dat we – om ons goed in ons vel te voelen – nood hebben aan voldoende daglicht in huis, een aangename binnentemperatuur en een minimum aan lawaai en tocht van buiten.

De oplossing van Renson: Verse buitenlucht via akoestisch geïsoleerde raamverluchtingen
Het nieuwe Invisivent Comfort ventilatierooster beantwoordt helemaal aan deze vraag. Dis is namelijk standaard uitgerust met akoestische isolatie. Bovendien heeft de Invisivent Comfort zijn naam niet gestolen met dank aan de buitenopeningen die qua afmetingen tot een minimum beperkt zijn. Zo blijft het toevoerdebiet perfect onder controle, zeker aangestuurd door de Healthbox 3.0 ventilatie-unit die als ‘moderator’ optreedt voor de nodige hoeveelheid verse lucht in huis binnen het ventilatiesysteem C+. In de wetenschap dat die enkel ‘op vraag’ en ruimte per ruimte ventileert (wat op zich al het ventilatiedebiet terugschroeft), is er van tocht helemaal geen sprake meer. Bovendien draagt de onzichtbare montage zonder meerkost bij tot een strak design van de gevel waarin van de raamverluchtingen amper nog iets te zien is.

image007

Uitdaging 4 : ‘Smart living’ in intelligente huizen, woonblokken en wijken

Intelligente woningen en gebouwen die automatisch tegemoetkomen aan de noden van de bewoners en zich aanpassen aan hun leefpatroon zijn nu al binnen handbereik. Geconnecteerde technieken zitten daar voor veel – zoniet voor alles – tussen. Maar pas als alle technieken en installaties binnen een gebouw (of zelfs binnen een wijk of project) met mekaar kunnen communiceren, informatie uitwisselen en van mekaar kunnen leren, is er echt sprake van ‘smart living’.

De cloud oplossing van Renson, met dank aan OpenMotics
Gebouwautomatisatie zou even vanzelfsprekend moeten zijn als stromend water of elektriciteit. Bij Renson waren we ons er al langer bewust van dat dat leven in een gezonde en comfortabele omgeving verder gaat dan de producten die we daarvoor ontwikkelen. Dankzij de recente overname van de Gentse specialist in gebouwautomatisatie OpenMotics, beschikt Renson voortaan over een eigen concrete ‘cloud’ oplossing om  z’n streven naar intelligente gebouwen ook in de praktijk te kunnen omzetten. Ter vergelijking: een gsm diende vroeger om te bellen en te sms’en. Maar het is de App store die de smartphone heeft laten meegroeien met de noden van de gebruikers. Onze ambitie is dan ook om de ‘App store van gebouwen’ te zijn, via een platform met eigen diensten dat tegelijk ook open staat voor externe partijen. Het cloud-platform van OpenMotics bundelt alles voor ‘intelligent wonen’, waarbij een gebouw op termijn leert van het gedrag van z’n bewoners en diensten en technieken (ventilatie, zonwering, verwarming, verlichting, koeling, …) daarop afstemt. Dat maakt van OpenMotics een fundamentele speler voor Renson om effectief het bewijs te leveren dat we – dankzij alle verzamelde data in de cloud – onze baseline ‘creating healthy spaces’ in de praktijk kunnen waarmaken.

image009 

Uitdaging 5 : Online aankopen? Niet zonder een foutloze thuislevering

Online shoppen wint steeds meer terrein. Geen wonder, want vanuit je luie zetel heb je toegang tot een haast eindeloos online winkelaanbod. Prijzen vergelijken was bovendien nog nooit zo gemakkelijk, … en op de koop toe wordt alles thuis geleverd. Toch loopt vooral dat laatste in de praktijk niet altijd van een leien dakje: wat als er niemand thuis is wanneer een pakje geleverd wordt dat niet in de brievenbus past? Wat win je erbij als je een pakje - vaak tijdens de kantooruren -  toch nog moet ophalen op het postkantoor, in een afhaalpunt of locker in de buurt? Wie is er gebaat bij natgeregende of beschadigde pakjes op de deurmat? Of wat met pakjes die gewoon spoorloos blijken na aflevering?

De oplossing van Renson: de eSafe Wall moduleerbare pakketbrievenbussen
Een eSafe pakketbrievenbus is in dat opzicht eigenlijk het logische sluitstuk bij online shoppen. Voor wie z’n pakjes zonder zorgen thuis geleverd wil krijgen, loont het alvast de moeite: voortaan ontvang je jouw pakjes 24/7 thuis … zonder die te moeten opwachten, zonder nodeloze extra bezoekjes aan postkantoor, locker of afhaalpunt en zonder discussies met buren, koerierdiensten of afzender over de aflevering. Bovendien zijn voor de projectbouw  alle functionaliteiten van een inkomhal voortaan geïntegreerd in 1 oplossing op maat, dankzij de eSafe Wall. Dit ensemble met brievenbussen, pakketvakken, deurbellen en videofoon is moduleerbaar op basis van de beschikbare ruimte of de gewenste stijl. Het resultaat is een esthetisch geheel dat dankzij z’n moduleerbaar karakter volledig kan opgaan in de look & feel van een appartementsgebouw, binnen of buiten geïnstalleerd. Hiermee is het voortaan mogelijk om zowel pakjes te leveren als op te halen: Wanneer iemand aanbelt op de eSafe Wall, krijgt de bestemmeling een oproep en kan hij het pakketvak in kwestie vanop afstand openen via zijn of haar smartphone.

image013