Appartementsgebouwen in houten structuren, hoe beantwoorden aan de akoestische isolatienormen tussen verdiepingen?

 • architecture-01-f
 • architecture-02-f

  Een goede akoestische isolatie tussen verdiepingen behalen met de aanwezigheid van lichte vloeren is zeer moeilijk. Echter is er onlangs bij het WTCB een nieuw complex getest dat toelaat de voordelen van een lichte structuur te behouden en tegelijkertijd te beantwoorden aan de laatste akoestische normen die van kracht zijn voor appartementsgebouwen!

  Het hout en de akoestiek

  Gebouwen in lichte houtstructuren bieden veel voordelen, maar tot nu toe bleef de vraag voor akoestische isolatie tussen verdiepingen het zwakke punt van deze bouwwijze. Een regelmatig voorgestelde oplossing is om massa’s toe te voegen om de lage densiteit van het hout te compenseren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een chape op de houten vloer te voorzien, de ruimte tussen de balken te verzwaren of om te kiezen voor CLT dallen die zwaarder zijn dan houten vloeren op balken.

  Helaas verhogen deze verschillende oplossingen de belasting waaraan het gebouw wordt blootgesteld en verplichten ze om grotere draagconstructies te creëren die de totale kosten van de realisatie verhogen. Uiteindelijk maakt dit het economische voordeel van lichte houtconstructies minder de moeite waard.
  Bovendien laten de bestaande structuren bij renovatie niet altijd toe om extra massa’s toe te voegen om de akoestiek te verbeteren. Het is daarom nog moeilijker om te beantwoorden aan de akoestische normen bij renovatie.

  De doeltreffende en lichte oplossing

  Om goede akoestische prestaties te behalen met een lichte structuur werd een innovatief complex samengesteld uit een dubbele zwevende structuur door gebruik te maken van de insulWood en de insulParq 2+ membranen. Deze relatief dunne en economische samenstelling maakt het mogelijk om de voordelen van een lichte houten structuur te behouden en tegelijkertijd te beantwoorden aan de eisen van de laatste akoestische normen die van kracht zijn voor contact- en luchtgeluiden.

  Wij nodigen u uit om de samenstellingen en de resultaten van het WTCB te ontdekken op de website: www.insulco.eu – rubriek houten vloeren. Technische raadgevers zullen u ook telefonisch verder kunnen helpen op het nummer 067/41 16 10.

  • insulco, de Belgische specialist in contactgeluidisolatie
  • 067/41 16 10
  • www.insulco.eu

  partnerklanten11

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Frankrijk
  MMG SAS
  55 avenue Marceau
  FR - 75116 Paris

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Social : Vincent de Puydt

  MediaXel bvba - © 2019 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel