HALIO: Intelligent daglichtmanagement in gezondheidsinstellingen

HALIO: Intelligent daglichtmanagement in gezondheidsinstellingen

Zijn we niet allemaal een beetje biofiel? Een theorie zegt dat de liefde van de mens voor de natuur in zijn wieg wordt geboren.

De trend naar grote ramen en slimme beglazing lijkt dit te bevestigen. Ze verbinden ons met de buitenwereld en sturen zoveel mogelijk natuurlijk daglicht de kamers in. Andere voordelen van dynamisch glas, zoals een hoog thermisch en visueel comfort, een groot energiebesparingspotentieel en heldere, esthetische lijnen, zijn ook in de gezondheidsarchitectuur steeds vaker wenselijk. Het meest recente referentieproject is een grote, slimme lichtkoepel in het zorgcentrum voor ouderen Avondzon in Erpe-Mere, België. Gerealiseerd met het schakelbare Halio®-glassysteem, dient het op vele manieren als een verbindend en gezondheidsbevorderend element.

Met Avondzon heeft een gerenommeerd Belgisch bejaardenverzorgingshuis gekozen voor dynamis-che isolerende glaselementen van Halio. In totaal 132 ramen vormen een glazen dak dat de oude vleugel, gebouwd in 1978, verbindt met de in 2019 opgeleverde nieuwbouw met een oppervlakte van 304 m2. 73 moderne, ruime kamers komen uit op een lichte gemeenschappelijke ruimte onder de beglazing. Bij fel zonlicht kunnen de Halio glaselementen - afzonderlijk of in groepen - in minder dan drie minuten volledig verduisterd worden. Wanneer ze gekleurd zijn, blokkeren ze 95% van de energie en 98% van het licht.
Julien Brugmans, Country Sales Manager Benelux bij Halio International, legt uit: “Zoveel mogelijk daglicht en zoveel mogelijk zichtbaarheid naar buiten toe - dat zijn de eisen waarover alle experts voor de ziekenhuizen van de toekomst het eens zijn. Het verlaagt ook de energiekosten voor verlichting en verwarming”.

De eerste ervaringen met de glazen overkapping in het Avondzon-gebouwencomplex zijn over het algemeen positief: „Het stimuleert de bewoners om met elkaar in contact te treden en meer te bewegen. Dit is uiterst belangrijk om angst en eenzaamheid te bestrijden“, legt Avondzon-directeur Katrien Thysebaerdt uit. De verplegingsdeskundige wijst op het bijzondere belang van de daglichtvoorziening in de gezondheidszorg: „Ouderen hebben drie tot vijf keer zoveel licht nodig als jongeren. Daglicht zorgt voor oriëntatie, bevordert het welzijn, verbetert de stemming en vermindert het risico op vallen“.

www.halioglass.eu

architecture 04 f

  • Aangemaakt op .

Adressen

België
MediaXel
Maria van Hongarijelaan 64
BE - 1083 Brussel
+32 (0)2 772 40 47
+32 (0)2 771 98 01 (fax)

Frankrijk
MMG SAS
55 avenue Marceau
FR - 75116 Paris

Contact

Secretariaat : Pascale Cloots

Advertenties :

Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

Social : Vincent de Puydt

MediaXel bvba - © 2021 - 
Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel