Mies van der Rohe opnieuw (be)grijpen: Het programma FSB 1267

 • architecture-01-f
 • architecture-02-f
 • architecture-03-f

  Het bedrijf Franz Schneider Brakel GmbH + Co KG  brengt met een geherinterpreteerde deurkruk een eerbetoon aan Bauhaus en de creaties van Ludwig Mies van der Rohe. Als volledig nieuwe productfamilie is het programma FSB 1267 van Hartmut Weise rechtstreeks geïnspireerd door ontwerpen van de laatste Bauhaus-directeur Mies van der Rohe. Het merk FSB werpt met deze delicate bewerking een nieuwe blik op historische ontwerpen en presenteert het model voor het eerst ook in roestvrij staal.

  Mies van der Rohe geldt als een van de belangrijkste hedendaagse architecten. Zijn hele leven lang besteedde hij zijn tijd uitvoerig aan deurklinken en hun details. Zo werden in vele van zijn projecten varianten gebruikt van zijn originele ontwerp in witbrons. Zo herkende men in gebouwen duidelijk de hand van de meester. Hij was zich bewust van de nauwe band tussen het materiaal en het ontstane patina – in het bijzonder bronzen deurkrukken boeten tijdens hun gebruik niet aan kwaliteit in, maar winnen eerder aan schoonheid.

  Met het oog op het honderdjarige Bauhaus-jubileum van 2019 creëerde FSB-ontwerper Hartmut Weise in 2018 uit twee deurkrukmodellen van Mies van der Rohe een nieuw product. Het resultaat was een fusie van modellen die de vroegere Bauhaus-directeur in zijn gebouwen “Haus Lemke” en de “Neue Nationalgalerie” in Berlijn had gebruikt – FSB 1267. Het nieuwe deurkrukmodel grijpt naar de vloeiende overgang van de ronde krukhals naar het vlakke handvat, waarbij het wijsvingerkuiltje enkel als idee behouden blijft en het handvat zelf nu rechter is.

  Naast deurkrukken voor houten en glazen deuren, profieldeuren en nooduitgangsloten volgens DIN EN 179 bevat de nieuwe productfamilie klassieke raamkrukken en rozetloze krukken voor deuren en ramen. FSB 1267 is verkrijgbaar in de materiaaluitvoeringen aluminium, messing en brons en vanaf 2020 in roestvrij staal en voorbereid voor de FSB ASL® en AGL®-lagertechniek.

  • www.fsb.de

  partnerklanten08

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Frankrijk
  MMG SAS
  55 avenue Marceau
  FR - 75116 Paris

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Social : Vincent de Puydt

  MediaXel bvba - © 2019 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel