Het programma FSB 1285 van Matteo Thun en Antonio Rodriguez

 • architecture-01-f
 • architecture-02-f
 • architecture-03-f
 • architecture-04-f

  Sobere elegantie ontmoet een slanke vorm: FSB 1285 van Matteo Thun en Antonio Rodriguez is een voorbeeld van tijdloos design dat met eenvoud en zorgvuldig uitgewerkte details weet te overtuigen en veelvuldig inzetbaar is. Het is de ontwerpers gelukt om een vormgeving te creëren waarmee de veelvoudige technische eisen voor brandpreventie en profieldeuren omgezet zijn in een consistent design.

  De oorspronkelijk voor een hotelproject ontwikkelde projectfamilie FSB 1285 siert bovendien met een formeel perfect afgestemde deurknop en wordt weldra met bijkomende accessoires vervolledigd. Voor de designer Antonio Rodriguez gaat in de vorm van de samenwerking met FSB trouwens een lang gekoesterde wens in vervulling: „Wij stellen FSB altijd in aanbestedingen voor omdat de hoge kwaliteit van de producten past bij onze eigen kwaliteitsclaim. Daarom doet het ons zoveel plezier om eindelijk ook een eigen ontwerp met FSB in de praktijk omgezet te hebben.”

  De ontwikkeling van deurkrukken is een filosofie op zich. De Oostenrijkse filosoof Ludwig Wittgenstein dacht reeds over de ideale greep na. In de jaren 1920 gebruikte Wittgenstein een filosofische werkpauze voor de planning van Palais Wittgenstein in Wenen, het woonhuis van zijn zus. De bij de deurvormgeving gebruikte smalle staalprofielen (vandaag zou men zeggen: profieldeuren) plaatsten de denker hierbij voor bijzondere uitdagingen. Om de beslagen stevig aan de smalle profielen te kunnen vastzetten en aan de doorslagzijde een verwonding aan de hand te voorkomen, liet Ludwig Wittgenstein op basis van eigen ontwerpen een verkropte deurkruk maken die hij aan de achterzijde met een onverkropte deurkruk als stiftdeel combineerde. Door deze geniale combinatie vond de filosoof voor het eerst overtuigende antwoorden op het klemgevaar en de vandaag nog bestaande bevestigingsproblemen.

  Wittgensteins idee is en was toonaangevend voor de vormgeving van nieuwe greepprogramma’s bij FSB. Een optimaal afgestemde profieldeurkruk is in het beste geval de bekroning van elke projectfamilie. Dit geldt ook voor het nieuwe model FSB 1285 van Matteo Thun en Antonio Rodriguez. De architecten en designers hebben in samenwerking met FSB de vormgeving van verkropte profieldeurkrukken geherinterpreteerd en esthetisch opgewaardeerd. Bij FSB 1285 bestaat de verkropping alleen nog maar uit een lichte aanpassing van de overgangsradius tussen deurkrukhals en handvat. Zo wordt het basisontwerp van de deurkrukfamilie aan de profieldeur consequent doorgegeven – tegelijk met respect voor de bijzondere eisen en normen die uit de genoemde smalle deurprofielen voortkomen.

  • www.fsb.de

  partnerklanten08

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Frankrijk
  MMG SAS
  55 avenue Marceau
  FR - 75116 Paris

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Social : Vincent de Puydt

  MediaXel bvba - © 2019 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel