Skip to main content

Oneindige recyclage van aluminium

©Polo Architects ©Stijn Bollaert

©Polo Architects ©Stijn Bollaert

Hoe werkt de oneindige cyclus bij de recyclage van aluminium?

Aluminium heeft tal van voordelen. In de eerste plaats is het natuurlijk zeer sterk. Maar wist u ook dat het 100 % recycleerbaar is? Sterker nog, de recyclage van aluminium is oneindig. En dat is precies wat Reynaers Aluminium met oude aluminium deur- en raamprofielen doet. We maken er nieuwe profielen mee. Telkens opnieuw. Een perfect voorbeeld van circulariteit.

Aluminium is sterk, licht en extreem duurzaam. En het is 100 % recycleerbaar! In tegenstelling tot veel andere materialen behoudt aluminium zijn eigenschappen tijdens het recyclageproces. 

Daardoor kan je het eindeloos recycleren zonder kwaliteitsverlies. 

Recyclage vraagt weinig energie

Voor het recycleren van aluminium is slechts 5 % van de energie nodig die voor de productie van primair aluminiumvereist is. Zo vermijden we maar liefst tot 8 ton CO2-uitstoot per ton aluminium. Een ander belangrijk gegeven is dat studies aantonen dat er bij het slopen van een gebouw zeer hoge percentages aluminium worden verzameld. Dit percentage ligt tussen 92 % en 98 %. Na gebruik gaat er dus bijna geen aluminium verloren. Op deze manier blijven grondstoffen beschikbaar en kunnen we energie besparen voor toekomstige generaties.

De levenscyclus van aluminiumramen en -deuren

Aluminium is uiterst duurzaam. UV-straling of vocht hebben geen nadelige effecten en aluminium roest of rot niet. Precies om deze redenen wordt het materiaal voor een zeer lange tijd in gebouwen gebruikt. De levenscyclus van aluminiumramen en -deuren bedraagt gemiddeld meer dan 40 jaar. Maar vaak gaan ze zelfs ruim 60 jaar mee.

Innovatieve manieren voor een betere recycleerbaarheid van aluminium

Door de lange levensduur van aluminium in vele toepassingen dekt het beschikbare aluminiumschrootmomenteel slechts 40 % van de wereldwijde vraag naar aluminium. In de toekomst zal dit percentage zeker toenemen door o. a. steeds meer renovaties van oude gebouwen met aluminium ramen en -deuren. Deze trend zien we wereldwijd. We willen uiteraard graag dat dit percentage toeneemt, maar dit is momenteel niet realistisch omdat er te weinig schroot is. Technisch gezien kan het aluminium voor de productie van schrijnwerkprofielen maximaal uit 80 % gerecycleerd materiaal bestaan. Zulke hoge gerecycleerde content zal ook geen invloed op de wereldwijde milieu-impact hebben, omdat al het beschikbare aluminiumschroot reeds maximaal recycleerd wordt. Het gaat allemaal om evenwicht. 

Maar dat wil niet zeggen dat we ons niet moeten focussen op de recycleerbaarheid van aluminium. Integendeel. We onderzoeken voortdurend innovatieve manieren om onze producten nog beter recycleerbaar te maken, zonder aan kwaliteit in te boeten. Door oude raamprofielen te recycleren om nieuwe aluminiumprofielen te creëren, ontstaat er een oneindige cyclus. Dit is het perfecte voorbeeld van circulariteit. 

Ontdek in dit filmpje hoe we van oude aluminiumramen telkens weer nieuwe ramen maken.