Geef jouw persoonlijke toets aan je dorp of stad

 • architecture-01-f
 • architecture-02-f
 • architecture-03-f
 • architecture-04-f
 • architecture-05-f

  Urban Design wint aan belang. Bij het vernieuwen van openbare plaatsen wordt steeds meer aandacht besteed aan uitstraling, imago en toegankelijkheid.

  Landschapsontwikkeling of stadskernhernieuwing zijn woorden die geassocieerd worden met Urban Design. Hieronder vallen onder andere het vernieuwen van stadscentra, openbare pleinen, markten,... Deze trend zet zich door op alle vlakken. Gemeentebesturen wensen meer en meer een leefbare, maar ook een esthetisch verantwoorde stad. Publieke ruimten worden met oog voor detail en design ingericht. Hiermee wil men bijkomende handelszaken aantrekken, aangename winkelstraten creëren, woongebieden opwaarderen,...

  Bij het uitwerken van plannen voor dergelijke projecten dient men rekening te houden met omgevingsomstandigheden (nabijheid van water, niveauverschillen, bestaande gebouwen,...). Los daarvan wenst een architect een persoonlijke touch te geven aan zijn ontwerp. 

  Met de klimaatverandering vormt afwatering een belangrijk aspect bij het ontwerpen van de openbare ruimte. Men wil uiteraard niet dat de straten blank komen te staan. Afvoergoten kunnen hier de oplossing zijn. Deze moeten vandaag niet alleen functioneel zijn, maar dienen ook een esthetische meerwaarde te bieden.

  ACO Urban Design

  ACO heeft een hele reeks producten die hiervoor in aanmerking komen. Designroosters op onze afvoergoten geven de openbare plaatsen een stijlvolle look. Gepersonaliseerde roosters waarin logo’s, symbolen of namen van gemeenten verwerkt worden, zorgen voor een originele afwerking.
  Ook kan er gekozen worden voor een discrete, onopvallende afwatering met sleufgoten (Squareline/Fineline/Sideline). Deze kunnen zelfs voorzien worden met LED-verlichting (Sideline LED), wat een aangename sfeer creëert en het veilligheidsgevoel vergroot.

  Uniek roosterdesign in Elsene

  Zo is de heraanleg van de Elsensesteenweg (Elsene) een mooi voorbeeld. Deze werd recent helemaal omgetoverd tot een autoluwe zone, waar overdag naast voetgangers en fietsers enkel nog bussen passeren. De bouwheer wou van deze steenweg een kwalitatieve, duurzame en functionele ruimte maken. 

  Het Brusselse architectenbureau, Arter architects, was meteen grote fan van het Freestyle-concept van ACO. Een lijnenspel zoals die van de doorsnede van een boom, dat was het roosterdesign dat Sebastien Heuss, de architect, voor ogen had. ACO heeft hier meteen werk van gemaakt en optimaliseerde het concept in functie van de technische vereisten. Het design roept het beeld op van houten planken, wat het middeleeuws transport van hout tussen Brussel en de omliggende dorpen in herinnering brengt.

  Bovendien werd op het Fernand Cocq plein een discreter waterrecuperatiesysteem voorzien om de visuele uitstraling van het plein niet te verstoren. Sideline van ACO is uiterst geschikt voor dit type projecten.

  Wil je inspiratie opdoen of meer informatie?

  • Surf naar wwwww.aco-urbandesign.be 
  • of mail naar Dries Aerts, 

  aco

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Frankrijk
  MMG SAS
  55 avenue Marceau
  FR - 75116 Paris

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Social : Vincent de Puydt

  MediaXel bvba - © 2019 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel