BIM en renovatieprojecten

 • architecture-01-f
 • architecture-02-f

  Zaakvoerder Sebastiaan Leenknegt van Metriek architecten en ingenieurs heeft een passie voor digitaal design en wil een brug slaan tussen ontwerp en berekening. Hij vertelt ons waarop zijn bureau de keuze voor Archicad heeft gebaseerd en hoe zij de omschakeling hebben aangepakt. De overstap is er gekomen vanuit de frustratie met 2D-CAD. In vergelijking met andere softwareprogrammas was Archicad het meest gebruiksvriendelijke. We zijn dan gestart met één project waarvan er reeds een ontwerp in 2D-CAD beschikbaar was en we hebben dat, met een strikte deadline, van schetsontwerp naar bouwvergunning gebracht in Archicad. Vanaf toen hebben we de volledige overstap gemaakt naar BIM.” 

  Parametrisch ontwerp

  Aan de hand van enkele renovatieprojecten legt Sebastiaan uit hoe het kantoor al volop geëxperimenteerd heeft met de directe link met Rhino en Grasshopper voor parametrisch ontwerp. Een eerste voorbeeld is de verbouwing van een groot herenhuis in Schaarbeek. Voor het ontwerp van de tegelvloeren waren er een aantal eerste ideeën die we via Rhino en Grasshopper hadden uitgeprobeerd. Op die manier hebben we samen met de klant een tegelpatroon ontworpen.” Een ander project waar Metriek deze software heeft gebruikt, was de aanbouw van een terras bij een woning in Genval. Het parametrische aspect van dit project was de balustrade met stalen strips als stijlen. Elke strip zou een kleine rotatie krijgen, telkens een beetje meer. Elke aanpassing die je doet in Rhino of Grasshopper, wordt dankzij de live-connectie meteen doorgevoerd in Archicad.” 

  3D-puntenwolken

  Voor de renovatie van een huis in Molenbeek met een complexe voorgevel heeft Metriek gewerkt met een 3D-puntenwolk. De woning is heel dicht bebouwd met gemene muren die rare kronkels nemen en die bepalend zijn voor de verbouwing achteraan. Een landmeter adviseerde ons een 3D-scanning te laten doen. Toen hebben we ontdekt dat het in Archicad mogelijk is om de puntenwolk rechtstreeks in te laden. Met zon scan krijg je een schat aan informatie. Door de instellingen zo te zetten, krijg je in plan heel korte snedes door de puntenwolk met een beperkt aantal punten. Zo krijg je een bijna archeologische tekening van de bestaande toestand waarover je dan de muren, vloeren en al de rest kan gaan modelleren.”

  Ben je benieuwd welke voordelen BIM voor jouw projecten kan bieden? Schrijf je in voor een online groepsdemo en ontdek het zelf!

  online groepsdemo

  kubus

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Frankrijk
  MMG SAS
  55 avenue Marceau
  FR - 75116 Paris

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Social : Vincent de Puydt

  MediaXel bvba - © 2021 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel