Skip to main content

FSB 1242 van John Pawson

[widgetkit id="989" name="fsb-2021w16"]

Een evergreen: nu ook in aluminium en roestvrij staal

Men ziet het in één oogopslag: het hoogovaal gevormde handvat streelt de grijpende hand. Dat een gedurende bijna 100 jaar herhaaldelijk gevarieerd vormidee zich overtuigend voor de hedendaagse eisen laat optimaliseren, bewijst de Britse architect John Pawson met zijn deurkruk FSB 1242.

"Reichsform-deurkruk" nieuw leven ingeblazen

John Pawson heeft het vormvocabularium van een van de bekendste deurkrukken uit het modernisme - de zogenaamde Reichsform-deurkruk van Hans Poelzig - opgepikt en nieuw leven ingeblazen. De voorganger van FSB 1242 ontstond rond 1930 en werd o.a. ingezet in het Haus des Rundfunks in Berlijn en het IG Farben-gebouw. Vandaag maakt het „Poelzig-gebouw“ in Frankfurt deel uit van de Johann Wolfgang Goethe-universiteit.

Ovale greepvorm

Opvallende bijzonderheid aan het ontwerp van Hans Poelzig is een hoogovale greepvorm die oorspronkelijk L-vormig via de krukhals tot aan de rozet werd geleid. Dit bleek al snel weinig praktisch te zijn en zou vandaag niet aan de normen voldoen. John Pawson heeft bij zijn herinterpretatie normatieve en bouwelement-specifieke eisen vakkundig meegenomen zonder zich hierbij te verliezen in een puur functionele vormgeving. Bovendien heeft hij FSB 1242 uitgebouwd tot een consequente productfamilie – inclusief een voor vluchtdeuren volgens DIN EN 179 geschikte uitvoering, rechte en verkropte varianten voor profieldeuren alsook een raamkruk. De familie wordt vervolledigd door rozetloze deur- en raamkrukken alsook deurkrukken met vergrendelfunctie.

Nu beschikbaar in aluminium en roestvrij staal

FSB 1242 werd oorspronkelijk ontwikkeld voor de verbouwing van een voormalige telecommunicatiebunker voor de Berlijnse kunstverzamelaar Désiré Feuerle. John Pawson zet hem vandaag bovendien in andere projecten in die gepland zijn in zijn kantoor in Londen.

Het greepprogramma is verkrijgbaar in de materiaaluitvoering brons en vanaf nu ook in aluminium en roestvrij staal.

www.fsb.de

fsb