Natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
In het boek ‘Natuurinclusieve gebiedsontwikkeling’ blikken onderzoekers terug naar de eerste ecowijken uit het eind van de twintigste eeuw. Zij kijken daarbij wat het concept heeft opgeleverd voor de bewoner en de natuur.
Op basis hiervan zijn lessen te leren waarmee de transitie naar natuurinclusieve steden is te versnellen. Interviews met experts uit de praktijk van de gebiedsontwikkeling leveren concrete handvatten voor de slag van ambitie naar realisatie en borging.
De bouwpraktijk ambieert een grotere rol voor natuur in de gebiedsontwikkeling, maar de weg van ambities naar realisatie en beheer is uitdagend. Dit boek brengt de belangrijkste knelpunten in de verschillende fasen van het planproces van de gebiedsontwikkeling in kaart en maakt oplossingen zichtbaar.
Puntensysteem
Het boek behandelt onder meer de realisatiewaarde van de pionierende internationale puntensystemen voor natuurinclusieve gebiedsontwikkeling. Deze systemen zijn onder meer toegepast in Malmö en Stockholm. Daarnaast worden de eerste Nederlandse puntensystemen zoals van Den Haag, Amsterdam, Arnhem, Groningen en Nijmegen op de snijtafel gelegd. Hoe zitten de puntensystemen in elkaar, hoe worden ze toegepast en wat is het resultaat voor de bewoner?
De ervaringen van praktijkprofessionals op sleutelposities zijn gedeeld in interviews. Hiermee verkrijgt de lezer waardevolle inzichten om tot werkbare oplossingen te komen.
Praktisch
Natuurinclusieve gebiedsontwikkeling biedt zo praktische mogelijkheden om knelpunten in governance weg te nemen en innovatie mogelijk te maken. Het voorwoord is van Cecil Konijnendijk, bekend van de 3-30-300 vuistregel.