Moskou en Sint Petersburg, van de tsaren tot Poetin

AFGESLOTEN

 • russia-

  russia-

 • russia-

  russia-

 • russia-

  russia-

 • russia-

  russia-

 • russia-

  russia-

  Architectuurreis georganiseerd door Architectenkrant van zaterdag 18 tot zondag 26 mei 2019
  Technische organisatie Architectours C/ Ganduxer 53 At. 08021 Barcelona.

  Het Russische Rijk, de voormalige USSR en het hedendaagse Rusland, een land dat boeit door zijn uitbundigheid en uitgestrektheid, dat ook angst inboezemt en dat onze tijdelijke vriend en dan weer onze eeuwenlange vijand is geweest, maar altijd het onderwerp is van vele fantasieën.

  De Russische architectuur is voortdurend in verandering en zoekt naar haar eigen identiteit. Ze laat niemand onverschillig. Vaak is ze een weerspiegeling van de persoonlijkheid van de leiders, die hun grootsheid en macht graag bevestigd zagen.

  Toen het land in 1830 het juk van tsaar Nicholas I van zich had afgeworpen, werd de architectuur in Moskou eclectisch, werden stijlen en tijdvakken vrolijk met elkaar gecombineerd. Na de revolutie van oktober 1917 hekelden de architecten die niet waren geëmigreerd, een stijl die ze  ‘burgerlijk’ noemden en sloegen ze een meer vormbewuste weg in. Als antwoord op een verbod van Lenin zette de nieuwe generatie architecten enthousiast haar schouders onder een hertekening van het stedelijke landschap van Moskou.

  Sint-Petersburg, dat eerst Petrograd en later Leningrad heette, maar nu toch weer zijn oude naam heeft aangenomen, was tot maart 1917 de hoofdstad van het rijk. Het unieke architecturale erfgoed is er behouden. We zien een mengeling van barok en neoclassicisme, die op een originele manier bewerkt zijn door vaak uit Italië afkomstige architecten. De pracht van de stad in combinatie met de vele kanalen leverden Sint-Petersburg de bijnaam ‘Venetië van het noorden’ op.

  9 intense dagen om ‘Russkaya arkhitektura, Tsari s Poetin’ te ontdekken en (beter) te leren kennen. Met nederlandstalige gids

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Frankrijk
  MMG SAS
  55 avenue Marceau
  FR - 75116 Paris

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Social : Vincent de Puydt

  MediaXel bvba - © 2019 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel