Eternit - Het dak vlak en strak: keramische of betondakpannen?

 • Strakke betondakpannen - Horizon Royal Zwart Tongrinne – Desmidts (Spy)

  Strakke betondakpannen - Horizon Royal Zwart Tongrinne – Desmidts (Spy)

 • Strakke keramische dakpannen - Domino Matzwart Engobe - Kapelle-op-den-Bos – Peeters Johan en Govaerts Inge (Kapelle-op-den-Bos)

  Strakke keramische dakpannen - Domino Matzwart Engobe - Kapelle-op-den-Bos – Peeters Johan en Govaerts Inge (Kapelle-op-den-Bos)

  Voor een hedendaagse minimalistische architectuur, kies je dan dakpannen uit klei (keramiek) of beton? Het antwoord is simpel: met hun vlakke en strakke vormgeving zijn ze allebei geschikt. Toch hebben beide types ook hun specifieke eigenschappen en troeven. Eternit, de enige producent in België van zowel keramische als betondakpannen, zet ze even op een rij.

  Keramiek: kleurrijke topkwaliteit

  Voor de keramische dakpannen gebruikt Eternit Duitse klei van uitzonderlijke kwaliteit. Eigen en onafhankelijke laboratoria volgen de kwaliteit permanent op: het productieproces wordt gecontroleerd van a tot z. Daarbij garanderen de technisch geconstrueerde en diepgeprofileerde kop- en zijsluitingen een regendicht dakvlak dat perfect beschermd is tegen hoge windbelasting. Bovendien dringen vuil en vocht niet binnen. Kleipannen zijn plaatsbaar op lage dakhellingen met onderdak, vanaf 16° in kruisverband en reeds vanaf 18° voor een rechte plaatsing. Daarnaast zorgt de authentieke textuur, met talrijke kleurschakeringen en verschillende plaatsingswijzen, ervoor dat klei een geliefd product is bij architecten en designers. Gebakken onder erg hoge temperaturen hebben de keramische dakpannen een lange levensduur, een uitgesteld verouderingseffect én zijn ze bestand tegen vorstschade. Een mooie afwerking en hoge krasbestendigheid vormen de kers op de taart.

  Beton: ecologisch en budgetvriendelijk

  Door het gebruik van het nieuwe microbeton en fijner zand heeft de hedendaagse betondakpan minder poriën. Zo blijft het oppervlak veel gladder en zijn de dakpannen sterker en beter bestand tegen breuk. Dankzij een optimale coatinghechting hebben weer en wind minder impact op de veroudering van de dakpan. Een troef is zeker ook het zeer hoge schuifbereik, door de erg variabele latafstand. Microbetondakpannen hebben verder een bijzonder lage ecologische voetafdruk en zijn goed recyclebaar. Bovendien vraagt hun productie minder brandstof dan die van de keramische dakpannen, waardoor ze ook nog eens budgetvriendelijker zijn. Binnenin zit trouwens dezelfde kleur als aan de buitenkant: de betonpannen zijn in de massa gekleurd. Dat zorgt niet alleen voor een bijzonder mooie, diepe kleur en patina, maar het maakt ook de verwerking makkelijker: als er op maat moet worden gezaagd, ben je zeker van een perfecte afwerking.

  www.eternit.be

  eternit logo

   

  Tags: Gevels, Daken