In de badkamer met Frank Richter (Duravit)

Headquarters of Duravit AG: Duravit Design Center in the Black Forest

Duravit Frank RichterMeer dan 200 jaar Duravit, het DNA van Duravit en de badkamer van de toekomst.

200 jaar Duravit. Waar staat Duravit tegenwoordig voor?
In het vroege begin van de bedrijfshistorie was Duravit vooral keramiekspecialist, daarna producent van sanitair en tegenwoordig is Duravit internationaal fabrikant van designbadkamers. De merkgerichte onderneming staat voor de badkamer als totaalconcept. In dat kader zien wij onszelf als interieurdesigners van badkamers. Dat de badkamer tegenwoordig wordt gezien als een leefruimte, is iets waar wij, de afgelopen dertig jaar, aanzienlijk aan hebben bijgedragen. Aan het eind van de jaren tachtig presenteerde Duravit samen met Dieter Sieger voor het eerst een designproduct voor de badkamer. Maar Giamo was slechts het begin. In 1994 was de eerste volledige designbadkamer, van de hand van Philippe Starck, een ware revolutie binnen de sanitairbranche. Vandaag de dag werken er talrijke internationaal bekende ontwerpers voor Duravit. Nieuw in 2017: Cecilie Manz.

Bestaat er zoiets als het unieke Duravit-DNA?
Ons motto is: de designbadkamer als belevenis. Hiervoor gebruiken we de allerbeste kwaliteit, origineel design en op comfort gerichte technologie. Deze kernpunten vormen de definitie van ons wereldwijde DNA en laten ons uitblinken in alles wat we doen. De badkamer van de toekomst is volgens ons de perfecte combinatie van deze drie kerncompetenties. Om deze drie competenties steeds verder te ontwikkelen, werkt ons productmanagement nauw samen met zowel interne als externe onderzoeks- en ontwikkelingsafdelingen en met onze ontwerpers.

Wat is het daadwerkelijke geheim van de kwaliteit van Duravit?
Als het gaat om de verwerking van keramiek wordt Duravit gekenmerkt door een lange traditie en bijzonder vakmanschap. Al sinds de oprichting houden we ons bezig met de kwalitatief hoogwaardige en nauwkeurige productie van keramiek. Op dit gebied ontwikkelen we met ons O&O-team steeds weer nieuwe innovatieve producten, zoals DuraCeram, HygieneGlaze 2.0 of c-bonded, een proces om keramiek en badmeubilair naadloos met elkaar te verbinden. In ons productontwikkelingsproces maken we zowel gebruik van simulatiesoftware als testreeksen met daadwerkelijke modellen. Ook op het gebied van badkamermeubilair en wellnesstechnologie is de kwaliteit een combinatie van handwerk en hightech. Op alle gebieden is deze combinatie absoluut een van de belangrijkste factoren.

Is er bij Duravit een uniforme designstijl?

Duravit kent een precies geformuleerde, herkenbare en unieke designstijl, die duidelijk verankerd is in de archetypische basisvormen. Wij zijn modern, maar niet modieus, we zijn altijd tijdloos en eerder minimalistisch dan overvloedig. De technologie die we gebruiken is gericht op comfort, maar nooit ten koste van de vormgeving, en we realiseren altijd een consistente, overkoepelende stijl voor alle afzonderlijke producten in de badkamer. Binnen de designstijl van Duravit past alles bij elkaar en wordt het één geheel.

Hoeveel technologie heeft de badkamer van de toekomst nodig?
Wij denken altijd vanuit de consument en doen niet aan technologie omwille van technologie. Technologie die gericht is op het comfort moet duurzaam verwerkt zijn in het totale ontwerp, en iedere dag voor meerwaarde zorgen. Duravit werkt voortdurend aan innovaties op alle vlakken, van materiaal- en spoeltechniek tot aan elektrotechniek voor licht-, geluid- en whirlsystemen. Hierbij spelen uiterlijk, materiaal, akoestiek en gebruikerservaring een belangrijke rol. Dankzij deze unieke combinatie en ons innovatief vermogen kunnen we een zinvolle digitalisering van de badkamer realiseren. Zo komen we tegemoet aan de huidige en aan de toekomstige wensen van onze klanten.

Duravit AG

In 1817 opgericht in Hornberg in het hart van het Zwarte Woud, is Duravit AG vandaag de dag een internationaal leidende fabrikant van designbadkamers. De onderneming opereert wereldwijd in meer dan 130 landen en staat voor innovatie op het gebied van goed design, intelligent toegepaste techniek en hoogste kwaliteit. In samenwerking met internationaal gerenommeerde ontwerpers zoals Philippe Starck of EOOS ontstaan comfortabele badkamers, die de levenskwaliteit van de gebruikers aanhoudend doen stijgen. Het productportfolio van Duravit bevat keramisch sanitair, badmeubelen, douchebakken en ligbaden, wellness systemen en douche-wc’s en accessoires en kranen.

Tags: Technieken