Gouden medaille voor een gouden kantoorgebouw in Berlijn

 • Forum-Adlershof-Berlin-

  Forum-Adlershof-Berlin-

 • Forum-Adlershof-Berlin-

  Forum-Adlershof-Berlin-

  Adlershof is een wetenschaps- en medialocatie in Berlijn. Op het Forum, de centrale ontmoetingsplaats, werd het Europa Centrum Berlin gebouwd , een kantoorgebouw ontworpen door Zoomarchitecten uit Berlijn.

  Het gebouw definieert de voorheen ontbrekende rand van het plein met een gebogen “gouden” gevel van gecoat aluminium en creëert de balans tussen een karaktervol kantoorgebouw en een ingetogen decor van wat er op het plein gebeurt.

  Bijzondere aandacht werd gelegd op ruimtebesparing, energie-efficiëntie en duurzaamheid. Er werd gestreefd naar het gouden DGNB-certifikaat voor duurzame gebouwen.

  In dit kader was de keuze van de gevelbekleding een thema.

  Oorspronkelijk zou een “traditioneel” gepoedercoate of geanodiseerde 3 mm AlMg1 (5005) aluminiumplaat de gevel moeten bekleden. Snel bleek dat deze oplossing niet voldeed aan de ecologische eisen van de investeerders. De gevelinstallateur stelde als alternatief een bekleding met “FF2” gevelplaten voor. In vergelijking met de aanvankelijk geplande AlMg1-platen van 3 mm, boden FF2-platen voordelen :

  • FF2-platen bestaan tot 80% uit gerecycleerd aluminium. Dit is belangrijk omdat de verwerking van gerecycleerd aluminium 95% energie en CO2 bespaart tov de productie van primair aluminium.
  • FF2-platen bestaan uit een speciaal ontworpen, gemodificeerde AlMg3 (5754) legering. Deze FF2-legering maakt het dank zij haar sterkere mechanische waarde mogelijk om de plaatdikte te verminderen van 3 naar 2 mm terwijl ze vergelijkbare overspanningen haalt. Voor dit project werden 2.000 m² FF2 gevelplaten geleverd = 10,8 ton. Vergeleken met het aanvankelijk geplande AlMg1 in 3 mm dikte werd zo 5,4 ton zuiver aluminium bespaard.
  • FF2 Aluminium gevelplaten worden gecoat met Fluorpolymeer-PVDF lakken. Deze lakken zijn zeer UV-en glansbestendig. Tintverschillen tussen verscheidene producties en legeringen worden ook vermeden. Bovendien zijn PVDF-lakken vuilafstotend, waardoor veel onderhoudskosten konden worden bespaard. 
  • Aangezien het prijsniveau van FF2 vergelijkbaar is met 3 mm standaard gepoedercoate AlMg1-plaat, was de beslissing van de investeerder om FF2 te gebruiken voor de bekleding gemakkelijk, wat resulteerde in een “DGNB Gold”-certificering voor de totale duurzaamheid van het gebouw.

  Adres : Europa Center - Berlijn
  Architect : Zoomarchitecten - Berlijn
  Gevelbekleding : FF2 aluminium
    leverancier : Hartmann, Oststeinbek
    producent : Novelis 
  Gevelinstallateur : Consens Bautechnik - Kiel 

  Contact :

  Tel : Herman De Laet – 0032 468 330244
  www.hartmann-metalle.de/FF2

  hartmann

   

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Vertegenwoordiging Italië
  Casiraghi Global Media srl
  Via Cardano 81
  IT - 22100 Como - Italia
  +39 031261407

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Podcast en webinars : Lylian Kubiak

  Social Media : Vincent de Puydt

  Verantwoordelijke uitgever :
  Philippe Maters

  Social

  MediaXel bvba - © 2022 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel