Herdachte klassiekers: FSB 1144

 • architecture-
 • architecture-
 • architecture-

  images : FSB 1144 / FSB 1144 / Portrait Jasper Morrison - Photo Credit Elena Mahugo

  Zijn ontwerpen doen vertrouwd aan, scheppen vertrouwen en zijn gebruiksgeoriënteerd. Ze zijn formeel tot hun essentie teruggebracht maar toch niet koel-minimalistisch: zoals vermoedelijk geen andere hedendaagse meubel- en productontwerper slaagt de Brit Jasper Morrison erin om objecten duurzame relevantie te verlenen, los van modeverschijnselen en trends.

  In 1990 presenteerde de premium-beslagfabrikant Morrisons herinterpretatie van een ontwerp van Johannes Potente uit de jaren 1950. De deurkruk FSB 1144 werd plots een bestseller en markeerde het uitgangspunt voor een hele productfamilie die vandaag tot de iconen van het industrieel design behoort.

  De deurkruk gaf Jasper Morrisson twee gezichten: het front is keilvormig, het handvat loopt uit op een brede, vlakke ronding. Afhankelijk van het perspectief treedt net als bij een kiepbeeld dan de ene en dan weer de andere benadering op de voorgrond. Dat het toch een harmonisch design is, ligt aan de handig in kruisvorm met elkaar verbonden lijnen en vlakken die breukloos in elkaar overgaan en de kruk zo een swingend karakter geven. In plaats van het asymmetrische handvorm-design van de jaren 1950 koos Jasper Morrison uiteindelijk toch voor een symmetrisch ontwerp dat links-rechts-variabel inzetbaar is.

  Gevraagd naar wat goed design voor hem betekent, antwoordde Jasper Morrison in een interview over het ontstaansproces van het model FSB 1144: „Twee dingen zijn belangrijk: de comfortabele bediening en het intuïtieve gebruik.“ De vorm van zijn deurkruk wordt zodanig gekenmerkt dat ze zich in op dezelfde manier aanbiedt aan oog en hand. Ze signaleert dat ze een gereedschap is voor het openen van de deur – niet meer en niet minder. En precies dat maakt het tot op vandaag onverdeeld succes van model FSB 1144 uit dat ondertussen verkrijgbaar is in aluminium en roestvrij staal. De productfamilie omvat momenteel deur- en raamkruk (allebei als rozetloze kruk), deurknop en profieldeurkruk. Dankzij een waaier aan afwerkingsveredelingen is de brandbreedte aan varianten groot: bij de modellen in aluminium komt met de poedercoating op verzoek kleur in het spel. Anodisatiekleuren zijn gebaseerd op fluweelmatte, verfijnde aluminiumoppervlakken met een heel eigen glanskarakter. De uitvoering roestvrij staal polijst ten slotte een edel en milieuvriendelijk alternatief voor verchroomde oppervlakken.

  • www.fsb.de

   fsb

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Vertegenwoordiging Italië
  Casiraghi Global Media srl
  Via Cardano 81
  IT - 22100 Como - Italia
  +39 031261407

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Podcast en webinars : Lylian Kubiak

  Social Media : Vincent de Puydt

  Verantwoordelijke uitgever :
  Philippe Maters

  Social

  MediaXel bvba - © 2022 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel