Bruges Meeting & Convention Centre: Moderne parel in het hart van historisch Brugge

 • architecture-
 • architecture-
 • architecture-
 • architecture-
 • architecture-

  In een historische stad als Brugge is het ontwerp van een stedelijk congrescentrum met auditorium en vergaderzalen een precaire zaak. Het architectenteam Eduardo Souto de Moura en META architectuurbureau leverde het imposante project af. 

  De ontwerpers kozen voor een Multipaneel 30BD plafond, dat zowel functioneel als esthetisch is. Daarnaast bieden de lamellen van het plafond de bezoeker ook binnen het gebouw richting en houvast. 

  In harmonie met de historische omgeving

  Op het eerste gezicht oogt het BMCC door haar rechthoekige vormen imposant en modern, bijna futuristisch. Wie echter inzoomt, ziet wel degelijk overeenkomsten met de historische binnenstad om het gebouw heen. De massieve roodruine bakstenen kolommen geven het gebouw een robuuste, massieve verschijningsvorm, afgestemd op het kleurenpalet van de stad: een knipoog naar het historische Brugge.

  Op een subtiele manier richting geven

  Ook binnen het beurscentrum is alles erop gericht om een bijzondere indruk achter te laten op de bezoeker. Architect Eric Soors van Meta Architectuurbureau legt uit wat de gedachte erachter is. “Het is een gebouw met twee functies: een beurshal en een congrescentrum, waarbij het belangrijk was dat de mensen uitgenodigd worden om een kijkje te nemen in dit gebouw, dat zo’n prominente plek inneemt in het oude stadscentrum van Brugge.” 

  Het Multipaneel plafond van Hunter Douglas Architectural was hierbij een logische invulling, aldus Soors. “Uiteindelijk hebben we voor een lineair plafond gekozen omdat dit op een subtiele manier richting geeft aan de ruimte. Ook de integratie met de gekozen LED-verlichting kon met dit plafond op elegante wijze vormgegeven worden. Door lijnen te gebruiken en niet voor -bijvoorbeeld- een rasterplafond te kiezen, hebben we bovendien de esthetiek van het gebouw voort kunnen zetten. De lijnen in het plafond wijzen in de richting van de voorgevel van het gebouw: het focuspunt van het ontwerp.”

  Functionaliteit en esthetiek

  Bij de keuze voor het binnenplafond zijn de ontwerpers voor een combinatie tussen esthetisch, strakke lijnen en pragmatische functionaliteit gegaan. Volgens Soors was het gebruikte 30BD plafond hét systeem dat dit het best combineerde: “Wanneer je op zoek gaat naar een geschikt binnenplafond streef je naar een zo ideaal mogelijk design dat alle parameters op het gebied van - onder anderen - techniek, materiaal, veiligheid, kleur en natuurlijk esthetiek combineert. Het 30BD plafond was voor ons, voor dit project, het plafond dat al onze criteria op de juiste wijze bij elkaar bracht.”

  www.hunterdouglas.be

  hunter douglas

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Vertegenwoordiging Italië
  Casiraghi Global Media srl
  Via Cardano 81
  IT - 22100 Como - Italia
  +39 031261407

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Podcast en webinars : Lylian Kubiak

  Social Media : Vincent de Puydt

  Verantwoordelijke uitgever :
  Philippe Maters

  Social

  MediaXel bvba - © 2022 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel