Vlotte afwatering op dakterras van nieuwe kantoorgebouw Tweed

 • architecture-
 • architecture-
 • architecture-
 • architecture-
 • architecture-

  Tweed, Brussel - ALTIPLAN° architects

  In het hart van de Brusselse Zavelwijk springt Tweed meteen in het oog. Dit passieve, modulaire, lichtrijke en ecologische kantoorgebouw is ontworpen door ALTIPLAN° architects, telt twaalf verdiepingen. Op het ruime terras van 260 vierkante meter heb je een uniek en adembenemend zicht op de stad. Voor Tweed leverde ACO Profiline, een efficiënt lineair drainagesysteem dat discreet geïntegreerd is en dat ruimschoots voldoet aan de huidige normen. 

  “Vanaf het begin van het Tweed-project, in opdracht van Macan Development en AG Real Estate, situeerde het gebouw zich in het hogere segment van de Brusselse vastgoedmarkt”, zegt Marek Kisielewicz, architect en gedelegeerd bestuurder bij ALTIPLAN° architects. “Zijn positie in de stad, tegenover het Justitiepaleis, geeft Tweed een specifieke identiteit die de architectuur benadrukt via sobere lijnen en door de band met de omringende bebouwing te versterken, met name door de bestaande volumewerking en materialiteit door te trekken.” 

  Gebouw met ruim dakterras

  Het dak doet dienst als een ruim terras dat makkelijk toegankelijk is dankzij de technische details die een drempelloze overgang tussen binnen en buiten garanderen. “Dat is mogelijk dankzij de Profiline-kanalen van ACO, die de beoogde technische prestaties garanderen en perfect voldoen aan de richtlijnen van de TV244 van het WTCB”, vertelt Kisielewicz.

  Het belang van een goede afwatering

  Voor de afwatering van de verschillende terrassen zijn er Profiline-afvoerkanalen geplaatst, voor een totale lengte van 110 meter. Jeroen De Vlaminck, Project Manager bij aannemer BAM Interbuild, kende ACO al langer, maar het was wel de eerste keer dat hij met Profiline werkte. Zowel de levering als de plaatsing van het product verliepen uitermate vlot. “Uiteraard lazen we eerst de plaatsingsvoorschriften, maar dankzij het gebruiksgemak en het bijkomende advies van ACO wees de installatie zichzelf uit”, zegt De Vlaminck. 

  Het afwateringssysteem is geïntegreerd in een keramische terrasvloer op tegeldragers die drempelluw moest zijn. Via de Profiline-kanalen belandt het water rechtstreeks op de dakdichting. Het kanaal bevindt zich op dezelfde hoogte als de terrastegels. Dries Aerts, Product Manager bij ACO, omschrijft het eindresultaat als een combinatie van esthetiek én functionaliteit. “Het kanaal tegen de gevel zal ook slagregen opvangen, waterinsijpeling voorkomen en voor een vlotte doorstroming naar de onderliggende afwateringslaag zorgen. Met Profiline voer je al het smeltwater en opspattende regen eenvoudig en snel af. Bovendien is het enkel op die manier mogelijk om de drempel te verlagen.”

  Approved by Architect@Work

  Meer weten over Profiline?

  Surf naar www.aco.be

  aco

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Vertegenwoordiging Italië
  Casiraghi Global Media srl
  Via Cardano 81
  IT - 22100 Como - Italia
  +39 031261407

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Podcast en webinars : Lylian Kubiak

  Social Media : Vincent de Puydt

  Verantwoordelijke uitgever :
  Philippe Maters

  Social

  MediaXel bvba - © 2022 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel