Skip to main content

Vloerverwarming in appartementen, hoe voldoen aan de akoestische en thermische normen?

De appartementen zijn onderworpen aan akoestische en thermische isolatienormen tussen verdiepingen. De plaatsing van vloerverwarming mag de akoestische prestatie van het complex niet wijzigen. Het doorprikken van de akoestische onderlaag is uitgesloten, hoe gaan we dan te werk?

Ten zeerste afgeraden om akoestische onderlagen door te prikken

Het gebruik van een akoestische onderlaag om een zwevende chape te creëren, is de enige manier om te voldoen aan de normen voor akoestische isolatie tussen verdiepingen. Om akoestische bruggen te vermijden, mag de onderlaag die de scheiding van de chape garandeert, in geen enkel geval doorprikt worden. In tegenstelling tot wat soms wordt beweerd, is dit akoestische principe dus ook van toepassing voor het bevestigen van de vloerverwarming en dit geldt voor alle dunne onderlagen op de markt!

In de NIT 273 met betrekking tot de “Installatie van vloerverwarmingssystemen met warm water” specificeert Buildwise (WTCB) dat de isolatielaag niet mag worden doorprikt om contactpunten met de draagvloer of de uitvul­laag te vermijden die de akoestische prestaties van de vloeropbouw in het gedrang zouden kunnen brengen.

Vloerverwarming in zwevende plaatsing

De vloerverwarming moet daarom zwevend geplaatst worden op een akoestische onderlaag. Leveranciers van vloerverwarmingssystemen bieden hiervoor verschillende oplossingen aan (ijzeren net, noppensysteem, Rail systeem, enz.). Helaas brengen deze oplossingen altijd kosten en veel langere plaatsingstijd met zich mee dan het bevestigen met tackers.

insulPano HF 35, tackeren zonder compromis op de prestatie

Als antwoord op deze beperkingen heeft insulco een unieke en innovatieve oplossing ontwikkeld. Naast het bieden van uitzonderlijke akoestische prestaties en het voldoen aan de thermische vereisten tussen verdiepingen, maakt de insulPano HF35 het mogelijk om op een traditionele manier de vloerverwarmingsbuizen met tackers te bevestigen!

Door 3 functies te vervullen in één enkel product van slechts 35 mm dik, biedt de insulPano HF35 niet alleen een technisch hoogstaand antwoord voor de installatie van vloerverwarming, maar levert het ook aanzienlijke finan­ciële en tijdsbesparingen op de werf op.

Voor meer informatie over dit product, kunt u gerust contact opnemen met insulco, de Belgische specialist in dunne akoestische en thermische isolatiematerialen.

— 30 mei 2023 —