Stiebel Eltron klaar voor de smart grid

 • architecture-01-f
 • architecture-02-f
 • architecture-03-f

  De evolutie op de energiemarkt duwen de gebruikers steeds meer in de richting van zelfconsumptie. Warmtepompspecialist Stiebel Eltron wil dit actief stimuleren door alle toestellen uit te rusten met de nodige functionaliteiten om op een smart grid te werken.

  De uitrol van de digitale meter – en het einde van de ‘terugdraaiende teller’ – motiveert de consument om anders om te gaan met energie. Stiebel Eltron merkt een trend naar zelfconsumptie, waarbij vraag en aanbod van de energiebronnen op elkaar worden afgestemd. Maar het succes van dit nieuwe energielandschap zit in de optimale afstemming van productie op afname. Hier is een belangrijke rol weggelegd voor de intelligente elektriciteitsmeter. De energiekosten zullen verminderen als er verstandig wordt ingespeeld op de variërende energieprijzen, waarbij energieleveranciers de kWh prijs aanpassen op basis van vraag en aanbod.

  Stiebel Eltron speelt in op die evolutie en onderzoekt oplossingen die de zelfconsumptie van gebruikers verhogen. Of anders gezegd, toestellen die kunnen gekoppeld worden aan de smart grid waarbij verbruik en consumptie op elkaar worden afgestemd. De meeste toestellen van Stiebel Eltron zijn vandaag al klaar om met deze veelbelovende technologie te werken en mogen met trots de naam ‘smart grid readyness’ dragen. Hiermee helpt Stiebel Eltron mee om de toekomst uit te zetten, waarbij bijvoorbeeld bij een overproductie aan elektriciteit van de zonnepanelen automatisch de zonneboiler wordt aangestuurd.

  Maar hét toestel bij uitstek om op een smart grid te laten functioneren, is uiteraard de warmtepomp. Het is een verwarming op lage temperatuur gekoppeld aan een afgiftesysteem met een langere reactietijd. Dit faciliteert een gelijkmatig verbruik met hoge inertie, wat uitstekend is om de energiebalans in een gebouw op peil te krijgen.Naast verwarming is er ook nog de productie van sanitair warm water. Dit wordt steeds belangrijker, want door de betere isolatie van woningen daalt de verwarmingsvraag maar blijft de vraag naar sanitair warm water onveranderd, of stijgt zelfs door de nieuwe wellness mogelijkheden voor de particulier. Stiebel Eltron heeft – meer dan andere fabrikanten – ervaring opgebouwd in het intelligent sturen van de productie van sanitair warm water.

  sg ready logoBij Stiebel Eltron verwijzen ze ook nog naar het capaciteitstarief voor residentiële aansluiting waaraan het VREG werkt. Dit betekent dat je binnenkort niet meer betaalt per gebruikte kWh, maar in functie van de grootte van de aansluiting naar het net. De particuliere gebruiker moet zich hierop voorbereiden, waarbij de smart grid-koppelingen van Stiebel Eltron deze uitdaging ondersteunen.

  www.stiebel-eltron.be

  stiebel eltron

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Vertegenwoordiging Italië
  Casiraghi Global Media srl
  Via Cardano 81
  IT - 22100 Como - Italia
  +39 031261407

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Podcast en webinars : Lylian Kubiak

  Social Media : Vincent de Puydt

  Verantwoordelijke uitgever :
  Philippe Maters

  Social

  MediaXel bvba - © 2021 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel