Oververhitting architecturaal counteren? Het kan!

 • architecture-
 • architecture-
 • architecture-
 • architecture-
 • architecture-

  Dankzij intensieve nachtventilatie vermomd als decoratieve gevelbekleding

  Op de zuidkant van de nieuwbouwwoning van de familie Van Maele steekt de eerste verdieping zonder ramen een eind boven de ramen op het gelijkvloers uit. Die oversteek dat de zon op het warmste punt van de dag rechtstreeks op de ramen van het gelijkvloers schijnt.  Ook zo kan je oververhitting binnenshuis dus voor zijn: dankzij de architectuur op zich. Al speelt ook nachtkoeling hier een cruciale rol.

  “’s Nachts – en vaak zelfs ook overdag, afhankelijk van de periode in het jaar – zetten we consequent de nachtkoelingsluikjes open in de slaapkamers,” klinkt het bij Rimmert Van Maele. “Die doen goed hun werk, want door zo ’s nachts intensief te ventileren kan het binnen afkoelen tegen ’s anderendaags. 

  Gevelbekleding en nachtkoelingsroosters in 1

  Ook mooi meegenomen is dat deze luikjes van buitenaf helemaal niet zichtbaar zijn maar perfect ingewerkt zitten achter de gevelbekleding. Zo zijn ze inbraakwerend waardoor de luikjes zelfs overdag kunnen open blijven terwijl iedereen gaan werken is. Een inbraakwerend nachtkoelingsrooster op zich is iets functioneels, maar door dit te integreren als decoratieve gevelbekleding draagt het volgens Rimmert Van Maele zelfs bij tot de architectuur. “Eigenlijk zijn het nu doorlopende liniuslamellen die als aanvullend accent op de bakstenen een deel van de gevel bekleden en waar de luikjes achter zitten,” beschrijft hij het. “Eigenlijk is het eerder de gevelbekleding die functioneert als nachtkoelingsrooster dan omgekeerd. Hadden we gekozen voor een ander type gevelbekleding, dan nog zouden we ook die gecombineerd hebben met de nachtkoelingsluikjes erachter.”

  “De strakke lijnen van de Linius gevelbekleding gaan hand in hand met de karaktervolle gevelsteen van deze woning, die zelfs nog wordt versterkt door de aluminium bekleding,” omschrijft architecte Ilse Corne (Trant-architecten) het ontwerp. “De verfijnde horizontale belijning past perfect bij het ontwerp en loopt ook op de garagepoorten door, zodat die naadloos ingewerkt zijn.”

  Gezond binnenklimaat

  Met ook een Renson C+ ventilatiesysteem met natuurlijke toevoer van verse lucht via raamverluchtingen is het voor de familie Van Maele hoe dan ook steeds aangenaam vertoeven in hun nieuwe woning. “We wonen landelijk en zetten sowieso graag de ramen open voor voldoende verse buitenlucht. Natuurlijk kan dat niet elke periode van het jaar of op elk moment van de dag en dan de bewijzen de roosters boven de ramen hun nut. Op advies van onze installateur hebben we trouwens naast de verplichte afzuiging van vervuilde binnenlucht in de vochtige ruimtes ook onze slaapkamers op de centrale ventilatie-unit laten aansluiten. Toch niet onbelangrijk als je daar ruim 8u van de 24u op een dag doorbrengt.

  www.renson.eu

  renson

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Vertegenwoordiging Italië
  Casiraghi Global Media srl
  Via Cardano 81
  IT - 22100 Como - Italia
  +39 031261407

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Podcast en webinars : Lylian Kubiak

  Social Media : Vincent de Puydt

  Verantwoordelijke uitgever :
  Philippe Maters

  Social

  MediaXel bvba - © 2021 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel