De bouwschil betekent in de taal van vandaag de buitenafwerking van een bouwwerk. Het empirische ontwerpen en de technologie hebben de manier waarop muren en daken worden gebouwd, een heel stuk verbeterd. Nu wordt alles wat erachter schuilgaat, beschermd en onderhouden. Maar vergis je niet, de bouwschil is een grote uitdaging voor de architect en zijn opdrachtgever. Ze is niet alleen functioneel, maar ook een icoon van haar tijd, waarmee het gebouw opvalt of net opgaat in de omgeving.
architectenkrant architectuur newsletter

Thema Gevels  - woensdag 12 oktober 2022

 
 

De bouwschil

Grote uitdaging voor de architect en zijn opdrachtgever. De bouwschil betekent in de taal van vandaag de buitenafwerking van een bouwwerk. Het empirische ontwerpen en de technologie hebben de manier waarop muren en daken worden gebouwd, een heel stuk verbeterd. Nu wordt alles wat erachter schuilgaat, beschermd en onderhouden. Maar vergis je niet, de bouwschil is een grote uitdaging voor de architect en zijn opdrachtgever. Ze is niet alleen functioneel, maar ook een icoon van haar tijd, waarmee het gebouw opvalt of net opgaat in de omgeving.

 

Rijswaard - Kameleon assortiment

Wat maakt de “Kameleon” anders dan andere bakstenen? - Engobe is een glazuurachtige techniek die we ook veel aantreffen bij het verfraaien van keramische voorwerpen. Steenfabriek De Rijswaard past deze techniek nu ook toe om het oppervlak van bakstenen een nog aansprekender uiterlijk mee te geven. De Kameleon-collectie is onbezand aan de zichtzijdes en uitgevoerd in het waalformaat.

Lees meer

 

Alles onder 1 dak(kapel)

Als gespecialiseerde partner van de bouwprofessional bedenkt Ursus steeds innovatieve producten en toepassingen. Daarbij legt Ursus zich volledig toe op gestandaardiseerd maatwerk: het ontwerpen en vervaardigen van aluminium bouwmaterialen op maat. Als exclusieve verdeler van Windox verrassen wij vandaag de bouwwereld met de lancering van een intelligent concept voor dakkapellen.

Lees meer

 

Corporate-Identity architectuur met UV- bestendige gelakte aluminium FF2 panelen

De Sparkasse in Biedenkopf opende haar nieuw bankfiliaal in 2021. De stad en de regio staan bekend vanwege het historisch gebruik van donkere leisteen voor het afwerken van daken en gevels. De opdrachtgever wou enerzijds de donkere gevelexpressie uit de regio overnemen, en anderzijds ook de corporate identity kleur ‘rood’ van de Sparkasse gebruiken als eyecatcher. Alles gebracht in een hedendaagse architectuur. Vandaar dat geopteerd werd voor een gefragmenteerde gevelopbouw met gebruik van verschillende materialen.

Lees meer

 

Tegels, een aparte en duurzame gevelbekleding

Bij buitengevelisolatie wordt in de eerste plaats aan een afwerking met pleister gedacht, maar ook een afwerking met baksteen-, natuursteenstrips of tegels is mogelijk. Op die manier kan, naast de technische en energetische voordelen, ook een aparte gevellook gecreëerd worden. Architect Pieter Peerlings van sculp(it) Architecten in Antwerpen en oprachtgevers Björn Ruelens en Hans Fransen vertellen hoe hun karaktervolle woning in Koningshooikt tot stand kwam.

Lees meer

 

RHEINZINK-PV, het geïntegreerd solar system

U wilt een energieproducerend dak ontwerpen? Met RHEINZINK-PV hoeft u geen compromis te sluiten tussen prestatie en esthetiek! RHEINZINK-PV is de perfecte zonne-oplossing voor felsdaken tot 60° in RHEINZINK titaanzink. Het systeem is gebaseerd op twee componenten.

Lees meer

 

EQUITONE gevelpanelen accentueren elk ontwerp

EQUITONE gevelpanelen versterken de architectuur van elk ontwerp en geven het een karaktervolle uitstraling. Geïnspireerd door de ruwe schoonheid van het maanoppervlak heeft EQUITONE een nieuw fascinerend gevelmateriaal, EQUITONE [lunara]. Het karakter van het in de massa gekleurd paneel is te danken aan de levende textuur, die willekeurig, zonder terugkerend patroon, ontstaat uit natuurlijke grondstoffen en via een speciaal ontwikkeld productieproces.

Lees meer

 

architectenkrant architectuur newsletter

Bekijk als een webpagina

MediaXel bvba
64 Maria van Hongarijelaan
BE - 1083 Brussel

Unsubscribe

Uitsluitend in het kader van uw vakinformatie,
kan uw e-mailadres eventueel worden doorgegeven
aan de partners die in deze nieuwsbrief aanwezig zijn.
Niet akkoord