Skip to main content

Een uniek stukje erfgoed

In de SIMLI-wijk in de badstad Nieuwpoort staat een modernistische erfgoedvilla te koop. Het gaat om de woning van de vooraanstaande architect Peter Callebout die vooral na de Tweede Wereldoorlog furore maakte. “Dit pand is niet voor iedereen weggelegd. We mikken op een specifiek publiek met een passie voor erfgoed en architectuur”, stelt Roeland Trooster van Immo Francois.

In het begin van de 19de eeuw kent het modernisme zijn geboorte. De SIMLI-wijk in Nieuwpoort in de badstad Nieuwpoort herinnert aan die opmerkelijke periode. Het was architect Peter Callebout die er enkele percelen kocht om er woningen te bouwen. Hij bouwde er ook zijn eigen woonst, helemaal ingebed in het duinenlandschap. “De villa is opgetrokken in 1956 en organisch geïntegreerd in het landschap op een perceel van meer dan 3100 m². De woning voldoet, in tegenstelling tot wat je zou verwachten, aan alle hedendaagse normen, met behoud van de architectonische structuren en het interieur, dat zo eigen was aan het modernisme”, stelt Roeland Trooster.

Het pand is sinds 29 oktober 2008 ook een beschermd monument. “Dat is niet meer dan terecht, Peter heeft hier namelijk zijn levenswerk neergezet”, gaat Roeland verder. “Vooral de integratie in de natuurlijke omgeving maakt de woning zo indrukwekkend. Zo zijn de vormgeving van het gebouw en het interieur binnenin erop gericht de relatie met het landschap te versterken. Alles stroomt dus naadloos over in elkaar. Daarom dat ook de materiaalkeuze bewust sober gehouden is.”

Modern ondanks alle eenvoud

Een sober interieur, maar aan modern comfort geen gebrek. “Het interieur is vernieuwend in die zin dat het leefgedeelte uit een open ruimte bestaat, met veel glaspartijen die zorgen voor een uniek zicht op het omringende groen. De keuken is volledig afgewerkt en erg functioneel. Opvallend zijn ook de grote muuropeningen, die voor veel lichtinval zorgen, en dan zijn er nog de houtstructuren en de ingebouwde kasten. Alles strak vormgegeven, net als de slaapkamers, die zich op het gelijkvloerse niveau bevinden.”

In alle opzichten is de woning van Callebout dus revolutionair te noemen. En daar hangt een prijskaartje van 1.660.000 euro aan vast. “Dat is niet weinig, maar we mikken op een specifiek doelpubliek, zoals architecten, designers en ondernemers die de schoonheid van het gebouw naar waarde kunnen schatten. Het feit dat beeldhouwer Roel D’Haese ook hier gewoond heeft is dan ook geen toeval. Zijn werken sieren trouwens de prachtige tuin, wat het complex nog wat extra cachet geeft.”

Tevens worden ook door andere architecten kwalitatieve ontwerpen gerealiseerd binnen het modernistische deel van de SIMLI-wijk. In de Mosweg nr. 5 is een woning gesigneerd “M. Houyoux’, architect Maurice Houyoux (1903- 1960) is gekend als ontwerper van de Koninklijke Bibliotheek op de Kunstberg te Brussel. Op de Oleffelaan nr. 11 staat bijvoorbeeld een woning met muurafwerking in roodbruin plaatmateriaal, zonneschermen in een soort geweven rietenmatten, ontwerper (voorlopig) ongekend.

Er zijn recente voorbeelden aan te halen van architectuur die zich perfect in deze wijk integreren, bijvoorbeeld Mosweg nr. 9 (ca. 2000) werd gebouwd naar ontwerp van architectenbureau Haverhals-Heylen uit Antwerpen, volledig in de geest van P. Callebout, met respectvolle integratie in de tuin van woning Callebout: het open karakter van het duinen-perceel wordt gevrijwaard doordat de perceelsgrenzen niet afgesloten zijn.

— 18 februari 2024 —