Skip to main content

De vergunningsaanvraag werd ingediend voor de restauratie van het Brusselse conservatorium

Op vrijdag 25 november, na vier jaar van studies door Beliris en studiebureaus Origin-A2RC-FVWWarchitecten in nauwe samenwerking met CrB en KCB, werd de unieke vergunning voor de restauratie van het conservatorium van Brussel aangevraagd. 

Het Koninklijk Conservatorium Brussel en Conservatoire royal de Bruxelles musiceren samen in een divers complex aan gebouwen die allen aan vernieuwing toe zijn en niet voldoende ruimte bieden voor de activiteiten van de twee muziekscholen. Het ontwerp van dit complexe restauratie- en uitbreidingsproject komt van de studiebureaus Origin, A2RC en FVWW architecten. Gezien de verplichte termijnen wordt een definitieve beslissing over de aanvraag verwacht in de herfst van 2023. Ondertussen worden de studies die het project verder detailleren verder gezet.

Het project combineert de restauratie van een prachtig stukje architecturaal erfgoed in hartje Brussel met de bouw en renovatie van de nodige infrastructuur voor de twee conservatoria, een prestigieuze muziekbibliotheek en 3 concertzalen. Een hele prestatie! Het budget voor de operatie wordt geschat op ongeveer 75 miljoen euro, waarvan Beliris, de federale bouwheer voor Brussel, 15 miljoen euro bijdraagt en de Regie der Gebouwen, de Vlaamse en de Franse gemeenschap elk 20 miljoen.

19e eeuws erfgoed

Het conservatorium werd gebouwd in de 19e eeuw naar het ontwerp van architect Jean-Pierre Cluysenaar. Het bestond toen uit een schoolgebouw in de Regentschapsstraat, en twee aanpalende woningen voor de directeur en de secretaris. In de prachtige concertzaal staat een van de meest waardevolle orgels van België, een instrument van Aristide Cavaillé-Coll, de grootste orgelbouwers aller tijden.  

Het volledige ensemble zal worden gerestaureerd en aangepast naar hedendaagse standaarden qua akoestiek, toegankelijkheid, veiligheid en comfort. Alle ingrepen gebeuren steeds met groot respect voor het architecturale erfgoed.

De monumentale concertzaal en foyers krijgen hun oorspronkelijk glorie terug. De historische interieurs op het gelijkvloers worden in ere hersteld en ingericht voor de bibliotheek en het kenniscentrum. Voor de uitgebreide collectie van historische partituren en artefacten wordt er ondergronds een nieuwe depotruimte gecreëerd.

Op termijn werd het conservatorium uitgebreid met vijf herenhuizen in de Wolstraat. Deze voormalige woningen van de adel van de stad ondergingen heel wat transformaties in de loop der jaren. Ook dit deel zal zo veel mogelijk worden gerestaureerd en uitgerust voor de administratieve diensten, de loges voor muzikanten en een gastenverblijf.

Een harmonieuze nieuwbouw

Om tegemoet te komen aan de vraag naar bijkomende muziekklassen, concertzalen en een hoogwaardig geklimatiseerd bewaardepot, is een uitbreiding noodzakelijk. De nieuwbouw komt in de plaats van de aanbouw met de bibliotheek, en wordt op een respectvolle manier geïntegreerd in het geheel.

De twee concertzalen zullen worden uitgerust met de nodige infrastructuur om de akoestiek optimaal af te stellen. De kamermuziekzaal heeft een vaste opstelling met tribune en biedt plaats aan 150 toeschouwers. De repetitiezaal is strategisch ingebed tussen de historische concertzaal en de artiestenloges. De akoestiek is er aanpasbaar dankzij verschuifbare houten wandbekledingen en geluidsabsorberende gordijnen.

Ter aanvulling van de leslokalen en muziekklassen in het Cluysenaargebouw, komt

— 30 november 2022 —