Skip to main content

Een full lifecycle project

Het kantoorgebouw Quartz in Brussel vervangt een verouderd kantoorgebouw.Poponcini & Lootens en VK architects+engineers, part of Sweco ontwierpen een passief kantoorgebouw dat beantwoordt aan de nZEB-criteria en een BREEAM Excellent certificaat behaalde.

Het kantoor op de Kunstlaan 19 in Brussel werd vervangen door een prachtige nieuwbouw naar een ontwerp van POLO Architects. VK stond in voor de volledige engineering waaronder stabiliteit, M&E engineering maar ook facade engineering, EPB, PHPP, BREEAM en akoestiek. Het project werd ontworpen en gerealiseerd met BIM.

Gedifferentieerde aanpak

Aangezien de twee voornaamste gevels van het gebouw aan twee verschillende straten grenzen, zijn ze ook verschillend aangepakt. De zuidwaartse gevel aan de Jozef II-straat maakt gebruik van horizontale lamellen als zonwering. Tegelijk wordt de gevel zo introverter. De westwaartsegevel langs de kleine ring stelt zichzelf open. Metalen gevlochten gordijnen zorgen er voor de nodige beschaduwing. Een mooie uitdaging voor onze afdeling facade engineering.

BEN

De nieuwbouw levert een passief kantoorgebouw op dat beantwoordt aan de BEN-prestatiecriteria. VK verrichte een BREEAM vooronderzoek dat een BREEAM Excellent classificatie opleverde. De kantoren zijn uitgerust met een open klimaatplafond. In combinatie met nachtkoeling wordt hierdoor de massa van het gebouw geïntegreerd in het energieconcept. Het klimaatplafond laat een lage temperatuursverwarming en hoge temperatuurskoeling toe. Als duurzame energiebron werden ook photovoltaische zonnepanelen geïntegreerd.

Het energieverbruik en dus ook de impact op het milieu van nieuwe gebouwen nam het afgelopen decennia sterk af. Voor dit project werd het geheel van materialen, transport en procedures nodig voor de realisatie (en afbraak) geanalyseerd, "cradle to grave".

— 16 november 2023 —