Skip to main content

Een open bouwstructuur

In Zhengzhou, een stad met twaalf miljoen inwoners in het hart van China, baseerde A9a het ontwerp van de Pulo Market op de typologie van het Aziatische hofjeshuis. De markt bestaat hiermee uit drie gebouwen met een hybride staal- en houtconstructie die een binnenplaats omsluiten.

Pulo Market ligt midden tussen woongebouwen, industrie en parkeerterreinen en fungeert hier als schakel tussen de verschillende gebieden. Het omvat een supermarkt en daarnaast cafés, bars en restaurants die een bijdrage moeten leveren aan het verlevendigen van de buurt.

Het gebouw straalt door de stedelijke setting in combinatie met de constructie een grote openheid uit. Architect A9 Architects maakte hiervoor gebruik van een hybride staal- en houtconstructie waarmee een open bouwstructuur is te realiseren. Het complex is hierdoor vanaf vier zijden toegankelijk.

De individuele rechthoekige gebouwen zijn opgebouwd uit een raster waarin modules zijn geplaatst die verschillende functies kunnen vervullen. Het binnenplaatshuis is een hybride constructie die zwarte stalen steunen combineert met sparrenhout. Het dak is opgebouwd uit hout en vormt bij platte daken een cassetteplafond terwijl de schuine daken zijn uitgevoerd met spanten en gordingen op één niveau.

— 30 november 2023 —