Skip to main content

Houten exoskelet

Het zeven verdiepingen tellende kantoorgebouw voor de bankgroep Caisse d’Epargne in Dijon, is ontworpen met het oog op flexibele en natuurlijk verlichte werkruimtes. Daarnaast voldoet het kantoorgebouw aan de Passiefhuis-eisen van een verbruik van niet meer dan 15 kWh/m2 per jaar.

Het ontwerp van GRAAM Architecture is geïnspireerd op de wens om materialen en bedrijven uit de omgeving in te zetten. Dit heeft geleid tot een ontwerp waarbij een houten exoskelet is omhuld door een glazen ‘sluier’ die bestaat uit een dubbele glashuid. Het project is overigens uitgebreid beschreven in Het Houtblad van december 2022.

Exoskelet, balken en CLT

De houten structuur weerspiegelt de reputatie van de Bourgogne waar het hard- en zachthoutbossen betreft. Voor deze structuur is gebruik gemaakt van traditionele balken en kruislings gelamineerd hout (CLT) in combinatie met beton. Om het interieur vrij te maken, is de structuur ondersteund door een exoskelet van houten verstevigingen, waarvan de bovenste balken zijn gebruikt om de externe ‘glazen sluier’ omhulling op te hangen. Deze is ondersteund door secundaire stalen elementen.

Binnen overspoelen smalle ramen, die bijna de volledige hoogte bestrijken, op elke verdieping de kantoorruimtes met natuurlijk licht. De afstand tussen de houten kolommen maakt het gemakkelijk om scheidingswanden toe te voegen. Hiermee is het interieur volledig naar behoefte en wens in te delen.

— 05 december 2023 —