Skip to main content

Een nieuwe buitenkant

  Junya Ishigami ontwerpt kilometer lang museum in het water

  De Japanse architect Junya Ishigami heeft een opvallend museum ontworpen. Het Zaishui Art Museum in de stad Rizhao strekt uit over de lengte van een kilometer en is heel bijzonder gelegen in een (kunstmatig) meer.

  Het meest opvallend aan het ontwerp is het feit dat Ishigami het water alle ruimte geeft. Zo is het water ook binnen de muren van het museum te vinden. Volgens de architect moet het lijken alsof het gebouw uit het water is gerezen: “Kolommen die met regelmatige tussenpozen worden herhaald, bepalen het nieuwe wateroppervlak, terwijl de waterrand die door dat oppervlak wordt gecreëerd, de nieuwe grond definieert. Een nieuwe buitenkant wordt geboren, in het interieur van de structuur.”

  Golvend dak

  Tussen die kolommen is glas te vinden, waardoor bezoekers naar buiten kunnen kijken en er daglicht in het museum valt. Dit glas loopt echter niet door tot aan de grond, waardoor er dus ruimte is voor het water om naar binnen te stromen. Het dak van het Zaishui Art Museum heeft van Junya Ishigami een golvende beweging gekregen, een verwijzing naar de bergen op de achtergrond. Het is dus een bewuste keuze van de architect om de natuur bij het ontwerp te betrekken, iets wat volgens hem te weinig gebeurt in China.

  Chocolade

  Tegenover het museum is een bezoekerscentrum te vinden dat ook is ontworpen door Junya Ishigami. Het gras op het dak zorgt ervoor dat ook dit gebouw samengaat met de natuur, maar dan wel op een geheel andere manier. Het is voor bezoekers mogelijk om een rondje te lopen door beide gebouwen. Het is natuurlijk wel de vraag welke kunst je kunt tonen in een gebouw dat deels onder water staat. Naar het schijnt is er op dit moment een expositie rondom het thema chocolade.

  — 10 februari 2024 —