Skip to main content

Harudot café gebaseerd op baobab

    Onder de naam Harudot realiseerde IDIN architecten een café in de beroemde Thaise badplaats Chonburi. De opdrachtgever heeft een bijzondere interesse in planten met unieke vormen. De architect koos daarom bomen als hart van het ontwerp en meer specifiek: de flessenboom (baobab). Deze is op de binnenplaats geplant waar de gevelvorm van de architectuur als het ware is gespleten om de groei naar boven mogelijk te maken.

    De naam Haru vertaalt zich naar ‘Lente’ in het Japans, verwijzend naar ‘nieuw begin’ en ‘groei’. ‘Dot’ symboliseert een startpunt. Ook de identiteit van het cafémerk is sterk geïnspireerd door de Japanse cultuur wat betekent dat het ontwerp bescheiden en eenvoudig is maar de aandacht voor de details breed. Dit vertaalde zich onder andere in drie eenvoudige en zwarte gevelvormen die contrasteren met de natuurlijke, warme grenenhouten muren van de binnenruimte.

    Bij het betreden van het cafe verandert en buigt de ruimte met bochten terwijl het de gasten verder het café binnenleidt tot een meer dynamische ruimtes. De verschillende zones herbergen de bar, de koffiedrinkzone, een lounge, een vergaderruimte en de toiletten. De gigantische zadeldakvorm van elke zone is op bepaalde delen uit elkaar getrokken, waardoor de boom door een leegte naar de hemel kan dringen. Hieronder ontstaat een semi-buitenruimte.

    Via de vides kunnen regen en zonlicht de semi-buitenplaats binnendringen. Ondanks de gesloten muren blijft zo een verbinding met de natuur behouden. De binnenruimtes zijn omsloten door Barrisol-spanplafonds die helpen de verlichting naar binnen te verspreiden. Het Barrisol-plafond weerspiegelt ook de daadwerkelijke open vides op de binnenplaats, waardoor beide ruimtes visueel en conceptueel tot één geheel zijn verbonden.

    — 03 maart 2024 —