Skip to main content

Platform voor sociale betrokkenheid

    Avenida Housing door Edifice Consultants is een gated community gebouwd in 2019 in Rajarhat (Calcutta, India), een gepland stedelijk centrum aan de rand van de stad Kolkata, met een prachtig uitzicht op het landelijke landschap op de achtergrond. De opdracht van de ontwikkelaar vroeg om een woonoppervlakte van ongeveer 1,5 miljoen vierkante meter op 13 hectare grond.

    Avenida vertoont een reeks ruimtelijke verhalen die het idee illustreren van een versterkt stedelijk woonpatroon door middel van een sterk gemeenschapsgevoel en gedeelde sociale ruimten. Het ontwerp bevestigt het idee van een openbare ruimte binnen een met bomen omzoomde centrale boulevard - vol met een reeks activiteiten en het creëren van een platform voor sociale betrokkenheid voor de bewoners.

    Het ontwerpproces voor Avenida begon met de extrapolatie van ruimtelijke kenmerken die nog steeds bestaan in het kerngebied van Kolkata en die sinds de koloniale tijd zijn veranderd. De ruimtelijke relatie tussen de begaanbare straten, openbare pleinen, knooppunten en pleinen werd opnieuw geïnterpreteerd om te voldoen aan de hedendaagse behoeften, en opgenomen in het masterplan om het typische gevoel van een plek te creëren die het geprivatiseerde en individualistische segregatiepatroon dat kenmerkend is voor moderne omheinde gemeenschappen trotseert.

    — 24 maart 2024 —