Skip to main content

Meer met minder

    Het onlangs opgeleverde Aquatics Centre zal tijdens de aankomende zomerspelen het toneel zijn voor diverse wedstrijden. Hieronder schoonspringen en schoonzwemmen en de kwalificaties van waterpolo. Het schitterende complex is ontworpen door het Nederlandse architectenbureau VenhoevenCS en het Franse architectenbureau Ateliers 2/3/4/.

    Het Aquatics Centre is het enige permanente nieuwe gebouw voor de Spelen van 2024 en een belangrijke investering in de toekomst van Saint-Denis en de metropoolregio van Parijs. Na de spelen voor topsport zal het een sociaal en sportief centrum zijn voor de buurt. Met naast een 50 m zwembad, een zwembad met duiktoren, een 25 m instructiebad en een recreatiebad. De omgeving biedt bovendien ruimte voor bouldering, drie padelbanen en fitness. Buiten in het park komen 5×5 voetbalvelden.

    Duurzaam ontwerp

    Het innovatieve Aquatics Centre zet een nieuwe standaard op het gebied van duurzaamheid. Het gebouw is harmonieus geïntegreerd in zijn omgeving en sober in energie- en waterverbruik. Door het gebouw zo compact mogelijk te maken is er maximaal ruimte gecreëerd voor natuur en biodiversiteit. Dit door onder meer ruim honderd nieuw te planten bomen en struiken.

    Voor de hoofddraagconstructie van het Aquatics Centre is hout gebruikt. Door de gehele constructie van de zwemhal in hout uit te voeren, is twee keer zoveel biobased materiaal toegepast dan was vereist. Het houten ‘hangdak’ is parametrisch ontworpen met een minimale constructiehoogte. De vorm van dit dak wordt bepaald door zichtlijnen van de tribune naar de bassins en door de hoogte boven de 10 meter duiktoren. Hierdoor is het dak hoog waar nodig en laag waar mogelijk. Door de curve in het dak vermindert het volume aan lucht in het gebouw waardoor minder energie nodig is voor verwarming.

    Het energieverbruik is sowieso een van de grote uitdagingen voor zwembaden. Dit vanwege de waterbehandeling en de hoge temperatuurvereisten. Door de vraag naar energie te verminderen en een slim energiesysteem te creëren, kan 90% van de benodigde energie worden geleverd door hernieuwbare of teruggewonnen energie. Bovendien draagt het dak het grootste stedelijke zonnepark in Frankrijk en dekt het 20% van alle benodigde elektriciteitsproductie. 100% van de door het zonnedak geproduceerde energie wordt direct op locatie gebruikt.

     “Als ontwerpers was ons doel om meer te creëren met minder: minder volume, minder materialen, minder energie, meer verbinden, meer inspireren om te sporten, meer natuur, meer flexibiliteit, meer schoonheid. Het resultaat is een aanjager van de stedelijke vernieuwing van Saint-Denis, een sobere en krachtige architectuur, maar vooral een plek waar iedereen zich welkom voelt.” Aldus Cécilia Gross, architect partner VenhoevenCS & Laure Mériaud, architect partner Ateliers 2/3/4/.

    — 20 april 2024 —