Skip to main content

De diversiteit aan daken

    Speciaal voor een locatie in Shimogamo, Kyoto, ontwierp architect Tomohiro Hata Architect een huis dat zich kenmerkt door een veelvoud aan verdiepingen en daken. Door in de hoogte te bouwen neemt de woning een relatief klein grondoppervlak in beslag. Verder laat de diversiteit aan daken het bijzondere pand goed in de omgeving passen.

    De woning ligt ten westen van de Kamo-rivier en heeft uitzicht op de berg Hiei in het oosten. De omgeving is een mix van traditionele, ruime herenhuizen die omgeven zijn door muren en heggen. Om het beperkte aantal vierkante meters land zo efficiënt mogelijk te gebruiken, wordt er steeds meer in de hoogte gebouwd.

    Tomohiro Hata Architect wilde het nieuwe huis goed laten aansluiten op een omgeving die zich tevens kenmerkt door een diversiteit aan daken. Ze onderscheiden zich in leeftijd, in afmetingen en de hoek waaronder ze zijn geplaatst. Ze lijken als het ware op te gaan in het bergachtige landschap.

    Ook de nieuwe woning werd daarom niet alleen opgebouwd uit verschillende volumes maar tevens voorzien van verschillende kleinere daken. Onder ieder dak ontstaat een unieke ruimte die in veel gevallen is verbonden met een bovenliggend terras. De gevel is volledig bekleed met hout en ook in het interieur is dit warme bouwmateriaal veelvuldig toegepast.

    — 02 mei 2024 —