Skip to main content

Nieuw innovatief zwembad in Apeldoorn Noord

  Het innovatieve ontwerp voor het nieuwe zwembad in Apeldoorn Noord, door het team van Wind Design + Build en VenhoevenCS architecture+urbanism, valt op door zijn alzijdige opzet en integratie met de natuur. Met het circulaire ontwerp belooft het zwembad een levendige en opvallende ontmoetingsplek te worden in deze omgeving-in-beweging.

  Zwembad Apeldoorn Noord zoekt aan alle kanten aansluiting met zijn groene omgeving: de levendige en aantrekkelijke plint stimuleert interactie tussen het gebouw en de omringende gemeenschap. De patio’s en getrapte terrassen die het zwembadcomplex verbinden met de parkachtige omgeving zorgen voor een natuurlijke overgang naar het gebouw.

  Het project, in opdracht van de Gemeente Apeldoorn, omvat een Design & Build opgave. De accommodatie wordt een zwem- en recreatiecentrum voor zowel topsport als de buurt met onder andere een 50-meterbad, doelgroepenbad en recreatiezone.

  Duurzaam en Natuurlijk

  De duurzame ambities van de Gemeente Apeldoorn zijn vertaald naar een natuurlijk en circulair ontwerp. Het architectonische concept is geïnspireerd op de schoonheid van de Hoge Veluwe en het lokale thema ‘Groen en Royaal’. De geknikte dak- en terrasvormen op verschillende hoogtes bepalen de dynamische verschijning van het gebouw.

  Circulair materiaalgebruik voert de boventoon in het ontwerp: de prominente houten constructie articuleert de uitstraling en definieert de twee herkenbare dakvormen. Het tot in het gebouw doorlopende groen brengt de natuur naar binnen. Met de toepassing van hergebruikte stoeptegels als metselstenen, die verzameld worden in de buurt, wordt ook de omgeving een beetje groener

  Transparantie

  De glazen gevel creëert een harmonieuze verbinding tussen het zwemcomplex en de omgeving, waardoor sport en natuur samenkomen. Doordat geen van de gevels gesloten is, wordt de levendigheid van het gebouw zichtbaar voor de buurt. Bovendien zorgt de transparantie van gebouw voor panoramisch uitzicht op het weelderige groen, terwijl alle publieke ruimtes uitkijken op de baden, wat de sfeer en sportieve beleving verrijkt.

  Het circulaire materiaalgebruik, de transparantie van de gevel en de slimme indeling van de ruimtes binnenin komen op een evenwichtige manier samen. Hiermee belooft het alzijdige gebouw een waardevolle bijdrage te leveren aan de sociale cohesie en maatschappelijke participatie van Apeldoorn Noord.

  — 13 mei 2024 —