Skip to main content

Houten eengezinswoning in Londen

    Bij het ontwerp van een eengezinswoning in Londen, vertrouwde architectenbureau Russell Jones op een duurzame materiaalkeuze. Dit leidde tot een project waarin hout kenmerkend is voor zowel de constructie als de vormgeving. Uitdagender waren de omstandigheden: de woning is aan vier zijden omgeven door bestaande bebouwing en alleen te bereiken via een smalle doorgang. Bovendien moest het bouwteam voldoen aan de strenge eisen van de bouwautoriteiten in de beschermde woonwijk.

    Het lokale bouwteam ging de uitdaging aan en ontwikkelde een nieuwe eengezinswoning met een atelier op de plek van een voormalige garage en tuin. Daarbij zijn de afzonderlijke onderdelen zo gedimensioneerd dat ze zonder grote bouwmachines waren te leveren en te monteren.

    Het nieuwe gebouw bestaat uit verschillende in elkaar grijpende volumes over een lengte van 20 meter die de natuurlijke topografie volgen. Met een maximale bouwbreedte van 5,10 m zijn binnen vier niveaus gecreëerd. Elk niveau is ontworpen als mezzanine en gezamenlijk bieden zij in totaal 127 m² woonoppervlak. Naast een woon-eetkamer met keuken, open galerij en uitzicht op de tuin, zijn er in de kelder twee slaapkamers, een logeerkamer en een studio gerealiseerd.

    Terwijl voor de gevels Siberisch lariks wordt gebruikt, bekleedde de architect de vloeren, wanden en plafonds in het huis met Douglas-sparpanelen. Zelfs de raam- en deurkozijnen en het beslag zijn gemaakt van deze houtsoort. Het natuurlijke materiaal is uitsluitend afkomstig uit duurzame bosbouw waarmee de CO2-balans van de nieuwbouw is geoptimaliseerd.

    — 11 juni 2024 —