Skip to main content

Het gebouw als scharnierpunt

  Krft verzilvert unieke kans met Performing Arts Centre voor prestigieuze school in Brighton. Zonder enige ervaring in Engeland en als een relatief klein bureau tussen grote concurrenten is het het Amsterdamse architectenbureau krft gelukt om het Performing Arts Centre van Brighton College te mogen ontwerpen.

  In de afgelopen 10 jaar heeft Brighton College haar 19e-eeuwse campus verrijkt met een reeks nieuwe gebouwen, waardoor de faciliteiten van deze onafhankelijke school in de binnenstad zijn verbeterd. Het heeft de sterke kracht van architectuur begrepen om leeromgevingen te verbeteren.

  Het College vroeg om een integraal onderwijsgebouw waarin alle podiumkunsten zouden plaatsvinden, met een theaterzaal als hart van het gebouw. De prijsvraag vereiste een gebouw van 3000 vierkante meter, inclusief een theaterzaal met 400 zitplaatsen, op een kleine locatie, tussen het op de monumentenlijst geplaatste hoofdgebouw van Gilbert Scott en het binnenkort op te leveren sport- en wetenschapsgebouw van OMA. 

  In zijn antwoord positioneerde krft de theaterzaal naar boven, zwevend boven een multi-georiënteerde sociale ruimte die rond het gebouw beweegt en verbindingen maakt met alle buitenruimtes rondom het terrein. Dit benadrukt het gebouw als scharnierpunt van alle bewegingen rond de buitenruimte van de campus en vermijdt mogelijke 'achterkanten' van het gebouw op de campus.

  De studioruimten, die in een ondergronds niveau zijn gesitueerd, maken gebruik van hun dubbele hoogte om daglicht en uitzicht vanaf de begane grond te vangen en om de foyerruimte op te tillen naar het hogere Home Ground-niveau.

  In zijn architectuur probeert het gebouw een brug te slaan tussen het monumentale en het hedendaagse. Het gebouw rijst op als een witte krijtrots uit de groene campusruimte. Een gevel die hedendaags metselwerk mengt met traditioneel vuursteen overbrugt opnieuw de verschillende karakters van de omringende campus.

  — 11 juni 2024 —