Skip to main content

Honderden lichtgevende eivormige structuren van teamLab

Het Japanse kunstenaarscollectief teamLab staat bekend om hun interactieve installaties waarin kleur en licht een belangrijke rol spelen. In Hong Kong is tot en met 2 juni 2024 het spectaculaire werk teamLab: Continuous te bewonderen.

De installatie bestaat uit tientallen enorme, eivormige constructies die lichtgeven en reageren op aanraking en beweging. Hierdoor is het kunstwerk op geen enkel moment hetzelfde. Het zal namelijk altijd reageren op de activiteit in de stad. Tel daarbij het feit op dat kunstinstallaties als deze altijd nieuwsgierige mensen trekken en je hebt een omgeving waar altijd iets nieuws te ontdekken is.

teamLab: Continuous strekt zich uit van het Tamar Park via de Central and Western District Promenade tot in het water van Belcher Bay. Voeg daarbij de skyline van de stad en je hebt iets heel bijzonders. Hierin weet teamLab iedere keer weer te verbazen. Zeker als het ’s avonds en ’s nachts donker is buiten en de vele lichtjes van de stad samen met die van het kunstwerk reflecteren op het water in de baai.

Oivoids

Volgens Takashi Kudo, hoofd communicatie bij teamLab, zijn de losse elementen van de installatie geen eieren maar ‘oivoids’ (eivormigen). Het grote verschil zit in het feit dat eieren kwetsbaar zijn en dat deze oivoids ingedrukt kunnen worden en zelfs een beetje kunnen stuiteren. Bij deze beweging zal de kleur veranderen. Dit hoeft niet alleen door menselijk ingrijpen te gebeuren, maar dat kan ook door de wind of de golven in het water gebeuren. In die laatste twee gevallen zul je heel mooi zien om meerdere oivoids tegelijk reageren. De installatie reageert ook op regen.

Ook de bomen in het Tamar Park zijn onderdeel van een groter geheel. Er zijn lampen in de bomen aangebracht die op hun beurt ook weer reageren op wat er op de grond in het park gebeurd. teamLab: Continuous is gratis te bezoeken, maar om drukte te voorkomen kun je alleen tussen de oivoids lopen als je online een tijdslot hebt geboekt. Hiermee kun je 30 minuten doorbrengen in het kunstwerk.

— 17 april 2024 —