De World Expo 2025 in Japan
Vanaf het voorjaar van 2025 zullen bezoekers uit alle hoeken van de wereld samenkomen om ideeën te delen, culturen te ervaren en te discussiëren over de grote uitdagingen waar onze wereld voor staat. Het doel van Expo 2025 is niet alleen om technologische vooruitgang te tonen maar ook om een licht te werpen op de essentiële menselijke waarden en de potentie van samenwerking over grenzen heen.
Osaka, een stad met een rijke geschiedenis van handel en internationale uitwisseling, is in onze ogen de perfecte gastheer voor dit mega-evenement. De Expo-site zal naar verwachting zoals altijd een wonderland van architectonische innovaties zijn, waar elke paviljoen een verhaal vertelt en elke hoek een mogelijkheid biedt om iets nieuws te leren.
Als een kruispunt van duurzaamheid, technologie en creatieve expressie, richt Expo 2025 zich op sleutelthema’s zoals ecologie, levenslange gezondheid, en gediversifieerde mobiliteit. Het zal de wereldwijde gemeenschap aansporen om verder te kijken dan de huidige uitdagingen en te werken aan een gedeelde toekomst waar iedereen kan floreren.
De organisatoren van Expo 2025 Osaka anticiperen op de komst van rond de 28 miljoen bezoekers, zowel uit de zakelijke wereld als particulieren, met de verwachting dat circa 90% van deze gasten uit Japan zelf afkomstig zullen zijn. Er wordt geschat dat ongeveer 150 landen en 25 internationale organisaties zullen deelnemen aan dit wereldwijde evenement. Zodra er exactere cijfers zijn zullen wij deze hier update.
Het thema van de Belgische bijdrage aan de Wereldexpo in Osaka is “Levens redden”. In het paviljoen zal worden getoond waar ons land staat inzake onderzoek en toepassingen in de gezondheidszorg of biotechnologie, maar ook bijvoorbeeld inzake nieuwe technologie om afval te recycleren. De ontwerpers maken zich sterk dat het paviljoen zelf na de expo kan worden gerecupereerd en hergebruikt.
Er waren zeven gegadigden om het paviljoen te bouwen; uiteindelijk is uit de drie laatste dit ontwerp gekozen van architectenbureau Carré 7, Beyond Limits, One Designs, Pirnay en Poly-Tech. Het winnende ontwerp is voorgesteld in Brussel door vice-premier en federaal minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS), met de Japanse ambassadeur in België erbij.
Het paviljoen ontwerpen, bouwen, onderhouden en afbreken kost bijna 9,8 miljoen euro. Dat bedrag komt van de overheid, van de Regie der Gebouwen. Daarbij komt nog de inbreng van privésponsors. Voor de inrichting ervan wordt nog eens 2,5 miljoen euro voorzien. Daarvoor is nu een aanbesteding uitgeschreven.
De Wereldtentoonstelling in Osaka vindt plaats van 13 april tot 13 oktober 2025. De paviljoenen zullen op een kunstmatig eiland in de baai van Osaka worden gebouwd, met een hangend voetgangersparcours. Het is de tweede keer dat Osaka de Wereldexpo ontvangt. De vorige editie was in 2020 in Dubai.
Wereldtentoonstellingen hebben een lange traditie, die teruggaat tot het midden van de 19e eeuw. In ons land was Brussel al vijf keer gaststad, naast Antwerpen, Gent en Luik. De laatste Expo in ons land was die van 1958 op de Heizel, waar onder meer het Atomium een blijvende getuige van is.