Skip to main content

Studiedag Inzoomen op fotografische bronnen

Op 2 maart organiseerde het Industriemuseum in samenwerking met de Faculteit Ontwerpwetenschappen van de Universiteit Antwerpen, het Vlaams Architectuurinstituut en Wikimedia Belgium een Wiki Café. De fotocollectie van het Gentse bouwbedrijf Serck nv stond toen centraal. Op 15 december organiseren het industriemuseum en ETWIE een studiedag als afsluiter van de digitale inhaalbeweging ‘Inzoomen op industrieel erfgoed in België’ waar deze schrijfsessie deel van uitmaakte.

Digitale inhaalbeweging

Tijdens de studiedag wordt dieper ingegaan op het gebruik en de waarde van fotografische bronnen en wordt de 'foto als bron' vanuit diverse invalshoeken belicht.

Sinds begin 2021 worden verschillende fotoreeksen uit de fotocollectie van het Industriemuseum geregistreerd en gedigitaliseerd, zodat ze ook voor de buitenwereld toegankelijk worden. De focus ligt daarbij voornamelijk op beelden van industrieel erfgoed in brede zin, zoals fabrieksgebouwen, bruggen, spoorwegarchitectuur, molens, vuurtorens,... Door de foto's te digitaliseren en te delen, zoals bijvoorbeeld via de museumwebsite of Wikipedia, kunnen andere instellingen, onderzoekers, studenten,... ook aan de slag met dit waardevolle materiaal.

Een eerste deelcollectie, de fotoreeks van Gents bouwbedrijf Serck, is vorig jaar afgewerkt. De volledige fotocollectie is op de website en Wikimedia Commons ontsloten.

Een tweede deelcollectie zijn fotonegatieven van het 'Industriële Archeologie in België’. Deze beelden zijn gemaakt door het Industriemuseum, toen nog MIAT, in het kader van de gelijknamige tentoonstelling en publicatie van toenmalig museummedewerker Patrick Viaene. De foto's zijn het resultaat van uitgebreid veldonderzoek naar een stand van zaken van het industrieel erfgoed in België.

— 28 november 2023 —