Minimaliseren van de ecologische voetafdruk

  In het hart van de Europese wijk staat een markant S-vormig gebouw uit de jaren 70.  Een circulaire renovatie met oog voor een duurzame toekomst beoogt het creëren van een innovatieve kantooromgeving, met bijzondere aandacht voor het welzijn van de gebruikers, voor de kenmerken van de bestaande architectuur en een verbeterde relatie met de omgeving. De nieuwe eigenaren van het gebouw, projectontwikkelaars BPI Real Estate en AG Real Estate, hebben samen met de Brusselse bouwmeester het team met Trans architectuur stedenbouw, Util en CES geselecteerd voor de opgave.

  Trans architectuur stedenbouw respecteert het repetitieve ritme van de façade, opgebouwd uit geprefabriceerde betonelementen, en richt de ingrepen hoofdzakelijk op het interieur van het gebouw en het binnengebied van het stadsblok.

  De volledige bestaande binnenstructuur, opgebouwd  uit overgedimensioneerde en ongemakkelijk geplaatste kolommen, wordt verwijderd en vervangen door een systeem van vloeren die met kabels worden opgehangen aan twee vakwerkliggers die zich in de nieuwe kroon van het gebouw bevinden. Dit levert een verbeterde ruimtelijkheid op, meer licht en een grotere flexibiliteit in de kantoorvloeren. Zonder de kolommen komt ook de kelderverdieping vrij en kan daar een “structuurvrije" ruimte worden gecreëerd. Twee Engelse koeren brengen licht in de  kelderverdieping die omgebouwd wordt tot een conferentiecentrum. De ventilatie van het gebouw is verbonden met diezelfde Engelse koeren, waardoor de technieken ondergronds kunnen worden geplaatst en het dak hiervan wordt gevrijwaard. Hierdoor kan het dak omgevormd worden tot  buitenruimte. Het binnengebied wordt opengesteld en vormt de verbinding tussen de Aarlenstraat en de Trierstraat.

  "Wat op het eerste zicht een duf kantoorcomplex is in de Europese wijk, wordt in deze architectuurwedstrijd met discrete elegantie opgewaardeerd. En dit volledig vanuit de filosofie van duurzaam hergebruik van gebouwen. Een goede samenwerking met de private ontwikkelaars, een sterke wedstrijd met zeer grote interesse vanwege kandidaat-architecten en een grensverleggend concept qua circulariteit omdat ook de draagstructuur van het gebouw aangepakt wordt: weer enkele stappen vooruit voor de architecturale kwaliteit! Een game-changer in de vastgoedmarkt", aldus de Brusselse bouwmeester Kristiaan Borret.

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Vertegenwoordiging Italië
  Casiraghi Global Media srl
  Via Cardano 81
  IT - 22100 Como - Italia
  +39 031261407

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Verantwoordelijke uitgever :
  Philippe Maters

  Social

  MediaXel bvba - © 2023 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel