Skip to main content

Nieuw INDI-gebouw van ArcelorMittal verlegt architecturale grenzen met innovatieve staaloplossingen

[widgetkit id="1106" name="indi-arcelor-mittal"]

ArcelorMittals nieuwe INDI-gebouw in Gent, gebouwd om 220 mensen van de digitaliseringsafdeling te huisvesten, is met zijn open ruimtes, relatief lage hoogte en hoge energie-efficiëntie een uitstalraam voor de innovatieve oplossingen van de staalfabrikant. Een van de meest opvallende oplossingen zit aan de buitenkant: de esthetische Granite® HDXtreme-cassettes die de gevel bekleden. Het gaat om panelen uit organisch gecoat staal dat dankzij een drielagig coatingproces de beste weerstand biedt in zijn klasse. Een evidente keuze gezien de ligging van het het INDI-gebouw: op de Gentse campus van ArcelorMittal, een industriële site die zich bovendien  niet zo ver van de zee bevindt. 

Een robuuste korrelvormige polyurethaancoating beschermt de Granite® HDXtreme-panelen tegen krassen tijdens vormbewerkingen en transport. Maar de Granite® HDXtreme-cassettes zijn ook gewoon heel duurzaam, waardoor de oplossing ideaal past binnen ArcelorMittals Steligence®-benadering voor het creëren van duurzame gebouwde omgevingen. Het INDI-gebouw is op dat vlak goed voor een primeur: het is de allereerste keer dat ArcelorMittal zijn Steligence®-concept toepaste op een volledig kantoorgebouw. Steligence® omvat ook een reeks duurzame staalconstructieproducten, zowel lang als plat, waarvan er verschillende werden gebruikt in het INDI-gebouw.

Steligence®: lichtere structuur en lagere kosten

Een van de belangrijkste componenten van het Steligence®-concept zijn de Angelina®-balken. “Het voordeel van de Angelina®-balken is dat ze openingen hebben voor andere structurele elementen en voor voorzieningen”, vertelt Jan Jennes, projectingenieur bij Arcadis, een multidisciplinair ingenieursbureau dat adviseerde in het project. “De toepassing ervan voorkomt zo verspilling van ruimte in het plafond en maakt het mogelijk om de hoogte van elke verdieping te verlagen. Dat vermindert op zijn beurt het luchtvolume dat moet worden verwarmd of gekoeld.”

Ook de Cofraplus® 60-vloeren spelen een rol in het Steligence®-verhaal. Op hun beurt maken ze de structuur lichter. De trapeziumvormige staalplaten hebben open ribben en een specifiek reliëf om te zorgen voor een goede verbinding tussen het stalen dek en het beton. François Hanus, hoofd van Steligence Engineering: “De Cofraplus®-composietplaat is ongeveer tweeënhalf keer lichter dan betonplaten en veel sneller te installeren. De oplossing zorgt ook voor thermisch comfort en een uitstekende akoestiek, toch belangrijk in kantoorgebouwen.”

De composietplaat is ontworpen om in geval van brand als trekmembraam te fungeren. Daardoor kan de brandbeveiliging worden beperkt tot enkel de balken die zijn verbonden met kolommen, zonder afbreuk te doen aan de veiligheid. Ongeveer 60% van de secundaire liggers in de constructie heeft geen brandbeveiliging nodig, wat een aanzienlijke kostenbesparing oplevert. 

Showcase voor oplossingen ArcelorMittal

Andere staalelementen van ArcelorMittal zijn doorheen het hele gebouw gebruikt. “Het INDI-gebouw is bijvoorbeeld bekleed in verschillende lagen om een uitstekende isolatie en luchtdichtheid te garanderen”, legt Bart De Clercq, vastgoedbeheerder van de Gentse ArcelorMittal-site, uit. “Naast de esthetische Granite® HDXtreme-cassettes, is het gebouw ook voorzien van ArcelorMittals nieuwe, dragende Pormisol S Hybrid®-sandwichpanelen, die zorgen voor een goede luchtdichtheid en een hoog isolatieniveau.”

Er werden ook slimme bouwtools ingezet om recycleerbaarheid en hergebruik te faciliteren. Zo zijn er als test radiofrequentie-identificatie (RFID)-tags in de sandwichpanelen en bekledingscassettes aangebracht. Die bevatten gedetailleerde info over elk specifiek bouwelement en kunnen worden uitgelezen met een scanner. 

Ongekend comfort

Het nieuwe gebouw zet ook voor de gebruikers van het kantoorgebouw nieuwe maatstaven. Duurzame verwarming en koeling worden geleverd dankzij een geothermisch systeem dat grondenergie gebruikt om het hele jaar door een constante temperatuur te behouden. 

De ruimtes zijn open, flexibel en gevuld met natuurlijk licht. Op donkere dagen zorgt slimme ledverlichting – gemaakt van ArcelorMittal-staal – voor kunstmatige verlichting voor maximale energie-efficiëntie. Bij de ingang wordt het plafond opengelaten om de stalen vloeren en structurele balken te tonen. 

Voor meer informatie over het Steligence®-concept kan je surfen naar steligence.arcelormittal.com

Neem deel aan ons webinar

Neem deel aan ons webinar, met als speciale gast W. Allen Zimmerman, hoofdarchitect van architectenbureau Wilma Wastiau, die zijn visie deelt over waarom staal altijd al de rebel is geweest onder ecologische materialen.

Schrijf u nu in

arcelormittal steligence

arcelormittal

  • Aangemaakt op .