Skip to main content

Ruimtebesparing dankzij geoptimaliseerde sturing van het afvalwater

Ruimtebesparing dankzij geoptimaliseerde sturing van het afvalwater

Hydraulisch geoptimaliseerd: De twee nieuwe BottomTurn en BackFlip bochten samen met de Sovent fitting zijn de elementen van de Geberit SuperTube technologie en zorgen er samen voor dat in het afvoersysteem een continue luchtkolom wordt gehandhaafd.

Afvoersystemen zonder ontluchtingsbuizen en met kleinere afmetingen – het is mogelijk dankzij de Geberit SuperTube technologie.

In hoge gebouwen nemen de verluchtingsbuizen van de afwateringssystemen veel ruimte in beslag. Met de nieuwe Geberit SuperTube technologie is het nu mogelijk die verluchtingsbuizen volledig overbodig te maken. Bovendien kunnen er kleinere buisdiameters worden gebruikt, bij een zelfde afvoercapaciteit als bij conventionele systemen. Het is nu ook mogelijk horizontale asverschuivingen tot zes meter lang zonder helling te installeren. Geberit SuperTube is verkrijgbaar vanaf april 2019.

Een continue luchtkolom is cruciaal om verluchtingsleidingen te kunnen vermijden, zo ruimte te winnen en het ontwerp van afvoersystemen in hoge gebouwen eenvoudiger te maken. Dit is mogelijk dankzij de nieuwe Geberit SuperTube technologie, die gebaseerd is op de Geberit Sovent fitting en twee hydraulisch geoptimaliseerde bochten. Dankzij de Geberit Sovent fitting en de twee nieuwe bochten ontstaat er een ononderbroken luchtkolom, waardoor extra verluchtingsbuizen overbodig worden.

"De Geberit Sovent fitting zorgt ervoor dat het afvalwater ronddraait, waardoor er een continue luchtkolom ontstaat die nooit in een turbulente fase komt. Dit verhoogt de afvoercapaciteit en daardoor kunnen relatief kleine buismaten worden gebruikt", aldus Ronald De Groot, product manager v Geberit. "Normaal gesproken wordt deze luchtkolom bij een asverschuiving onderbroken en is op die plaats een ontluchtingsleiding nodig. Met onze twee nieuwe bochten – de Geberit BottomTurn bocht en de Geberit BackFlip bocht – hebben we dit probleem nu opgelost. Beide nieuwe bochten zorgen ervoor dat de luchtkolom ook bij een richtingverandering gehandhaafd blijft en er geen verluchtingsbuizen nodig zijn."

Intacte luchtkolom bij een asverschuiving

De twee bochten zorgen ervoor dat de luchtkolom nu ook bij een asverschuiving gehandhaafd blijft en de verluchting dus even goed blijft als voorheen. De geïntegreerde stromingsverdeler in de Geberit PE BottomTurn bocht zorgt ervoor dat de ringvormige stroming in de valpijp voor de richtingsverandering wordt omgezet in een gelaagde stroming. De luchtkolom blijft dus ook in het horizontale leidingsysteem stabiel. Aan het eind van de horizontale buis zorgt de Geberit BackFlip bocht er met zijn speciale ontwerp voor dat het afvalwater weer gaat draaien, waardoor er opnieuw een ringvormig stroming ontstaat zonder dat de luchtkolom wordt onderbroken.

"Overal waar bouwpromotoren, architecten en sanitair ingenieurs naar een zo groot mogelijke leefruimte streven, wordt het ontwerp van het afwateringssysteem bijzonder interessant," stelt Ronald De Groot van Geberit. "Met de Geberit SuperTube technologie kan ruimte worden bespaard en de complexiteit worden verminderd, omdat het niet langer nodig is parallelle verluchtingsbuizen te plannen of te installeren."

Ruimtebesparend en krachtig

Door Sovent en de nieuwe bochten te combineren in de SuperTube technologie, kunnen sanitair ingenieurs leidingen met beduidend kleinere afmetingen voorzien. en kunnen de kokers kleiner worden gehouden omdat er geen verluchtingsbuizen zijn. Dit geldt nu ook voor de plafonds. Horizontale buizen tot zes meter lang kunnen nu zonder verval worden geïnstalleerd wanneer ze worden aangesloten op een verzamelleiding. Hierdoor kan de plafondophanging zeer dicht tegen het betonnen plafond worden bevestigd, terwijl het systeem een hoog afvoerdebiet haalt van maximaal 12 liter per seconde. Een ander voordeel voor sanitair ingenieurs is de verminderde complexiteit bij het ontwerpen van een continue buisleiding.

Minimale inspanning

Met de Geberit SuperTube technologie kunnen sanitair ingenieurs in de toekomst afvoersystemen zonder verluchtingsbuizen uitvoeren. Ook de installateurs hebben hier voordeel van – door de overbodige verluchting en het gebruik van kleinere buismaten hebben zij minder leidingmateriaal nodig en kunnen zij op de bouwplaats beduidend sneller werken.