Nieuwe studie toont aan: een lage EPC-score bereik je snel met buitengevelisolatie

Nieuwe studie toont aan: een lage EPC-score bereik je snel met buitengevelisolatie

In de woonsector staan er heel wat energiebesparingsmaatregelen voor de deur. Voor veel mensen betekent dit grondige renovatiewerken. Inzicht in hoe de woning eenvoudig energiezuiniger gemaakt kan worden, is dan ook onmisbaar. Begin 2019 sloegen Pixii, een neutraal wetenschappelijke onderzoeksinstelling die bouwactoren ondersteunt, en Sto, expert in gevelbekledingen en - isolatie, de handen in elkaar om de impact van een geïsoleerde buitengevel op de energieprestatie te berekenen. Dankzij deze studie kan Sto voor het eerst de energiewinst van gevelisolatie in een effectieve score op het energieprestatiecertificaat uitdrukken. De resultaten tonen aan dat met relatief eenvoudige de energienormen behaald kunnen worden.

De Vlaamse Regering eist dat alle woningen tegen 2020 voorzien zijn van geïsoleerde daken en isolerend glas. Tegen 2050 moet elke Vlaamse woning zelfs over energielabel A beschikken, wat staat voor een verbruik van maximaal 100 kWh/m² jaar. In Brussel gelden de regels momenteel enkel voor nieuwbouw of renovaties en in Wallonië is er nog geen echte reglementering van kracht.

Gemiddelde woning scoort onvoldoende op EPC-score

Om inzicht te krijgen in de energiezuinigheid van een woning wordt een energieprestatiecertificaat of EPC opgemaakt. Hoe lager het EPC-kengetal, hoe beter de energiescore van de woning. De gemiddelde EPC-score van een eengezinswoning bedraagt 495 kWh/m2, ver boven het streefdoel van 100 kWh/m² jaar tegen 2050. “België telt ongeveer 4.500.000 woningen, waarvan er 60% niet of onvoldoende geïsoleerd is en bijgevolg over een te hoog EPC beschikt. Je woning isoleren is een must voor een betere energiescore. Vaak wordt echter in eerste instantie enkel het dak, het schrijnwerk en de beglazing aangepast. Maar ongeveer 30% van de warmte gaat verloren via slecht geïsoleerde buitenmuren. We willen met onze studie het enorme effect aantonen van een goede muurisolatie” , aldus Alexander Rickert, Product Manager bij Sto.

Studie wijst uit: energiewinst van maar liefst 237 kWh dankzij buitengevelisolatie

Sto en Pixii onderzochten de energiescore voor een woning voor en na isolatie van de gebouwschil. Het model voor die vergelijkende studie is een vrijstaande woning van voor 1960 in Sint-Niklaas met een onvoldoende geïsoleerde buitenoppervlakte van 200 m². Het huis had geen spouw, een slecht geïsoleerd dak, maar wel dubbel glas en kreeg een energielabel F, of een verbruik van 566 kwH. De woning is zo representatief voor de vele Belgische woningen die aangepakt moeten worden. Door echter enkel en alleen muurisolatie met het systeem StoTherm Classic Vario EPS TOP 32 aan te brengen, maakt de woning een grote sprong van energielabel F naar D, of een sprong van 566 kWh naar 329 kWh. “Met deze enkele ingreep scoort het huis onmiddellijk 237 kWh/m² beter op het EPC, wat op het totale plaatje een enorm verschil maakt. Kijken we naar een andere woning dan deze in de vergelijkende studie, met een EPC-score van bijvoorbeeld 300 kWh, een betere dakisolatie en een condensatieketel, dan scoor je met de installatie van gevelisolatie alleen al onder de 100 kWh en is je woning helemaal klaar voor 2050. De studie bewijst nu wat we al jaren meegeven: een goede isolatie van de gebouwschil brengt een zeer goede energiebesparing met zich mee. Maar, nu kunnen we hier ook een echte score op plakken en die winst concreet en tastbaar maken”, aldus Alexander Rickert.

Extra wooncomfort en waardestijging van de woning

Gevelisolatie zorgt niet alleen voor een positief effect op de energiescore, het heeft nog heel wat extra voordelen. Zo krijgt het huis een nieuwe look, verhoogt het wooncomfort, worden vochtproblemen vermeden en is er minder uitstoot van schadelijke stoffen wat het milieu ten goede komt. De energiefactuur ligt ook € 800 tot € 1000 per jaar lager, want de kost om een woning te verwarmen bedraagt tot wel 60% van de totale energiefactuur. Bovendien worden er premies uitgedeeld voor de buitengevelisolatie. Daarnaast maakt ook de waarde van de woning een mooie sprong. “De investeringskost van het buitengevelisolatiesysteem wordt bij de huidige waarde van de woning gerekend. De nieuwe verkoopprijs ligt dan al snel 8% hoger dan de huidige prijs. Samen met de besparing op de energiefactuur, loont de investering zo zeker de moeite”, aldus Alexander Rickert.

Breed gamma hoogperformante isolatiesystemen

Op basis van het EPC adviseert Sto de bouwheer of architect over het meest geschikte gevelisolatiesysteem dat het beste aan de eisen uit het EPC-rapport voldoet. Sto voorziet hiervoor een breed gamma aan isolatiesystemen voor elk type woning. Naast de bekende gevelisolatiesystemen StoTherm Classic en StoTherm Vario, lichte systemen met zeer goede isolerende eigenschappen, houdt het hoogperformante gevelisolatiesysmteem StoTherm Resol de muurisolatie uiterst slank. Met StoTherm Resol kan er zo ook in woningen met een beperkte ruimte voor het isoleren aan de buitenkant, genoten worden van de voordelen van een goed isolatiesysteem. Resolschuim isoleert tot 35% beter dan de standaard EPS-isolatie.

De gemiddelde richtprijs ligt tussen de € 100 en € 120/m² (incl. arbeidskosten, excl.BTW)

  • Aangemaakt op .

Adressen

België
MediaXel
Maria van Hongarijelaan 64
BE - 1083 Brussel
+32 (0)2 772 40 47
+32 (0)2 771 98 01 (fax)

Frankrijk
MMG SAS
55 avenue Marceau
FR - 75116 Paris

Contact

Secretariaat : Pascale Cloots

Advertenties :

Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

Social : Vincent de Puydt

MediaXel bvba - © 2019 - 
Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel