Skip to main content

Consequent recyclingbeheer integreert economie en ecologie

Harald Oberscheider, fabrieksmanager van de Knauf Ceiling Solutions vestiging in Ferndorf (AT), speelde een sleutelrol bij de ontwikkeling van het recyclingproces voor de terugwinning van bindmiddel in HERADESIGN® houtwolplafondplaten.
Foto: © Foto Glanznig
Harald Oberscheider, fabrieksmanager van de Knauf Ceiling Solutions vestiging in Ferndorf (AT), speelde een sleutelrol bij de ontwikkeling van het recyclingproces voor de terugwinning van bindmiddel in HERADESIGN® houtwolplafondplaten.
Foto: © Foto Glanznig
Nadat de houtwolplafondplaten thermisch zijn gerecycled, blijft het bindmiddel op magnesietbasis over en wordt het teruggevoerd naar het productieproces
Foto: © Foto Glanznig
De in 2018 in de productie van HERADESIGN® tegels geïntegreerde recyclinginstallatie heeft zich na vier jaar al terugbetaald.
Foto: © Foto Glanznig

Ruim vijf jaar geleden nam Knauf Ceiling Solutions in Ferndorf (Oostenrijk) een innovatieve recyclinginstallatie in gebruik voor de terugwinning van bindmiddelen uit HERADESIGN® plafondpanelen van houtwol. Sindsdien heeft deze toetreding tot de circulaire economie geleid tot een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot, een verbetering van de koolstofvoetafdruk en een reducering van het materiaalgehalte van de primaire grondstoffen.

"Vandaag kunnen we zonder overdrijving spreken van een slimme, toekomstgerichte investering waarmee we het recyclingproces in 2017/2018 hebben ontwikkeld, gespecificeerd naar onze eisen, de fabriekstechnologie hebben gebouwd en sindsdien voortdurend hebben verbeterd", verklaart Harald Oberscheider, Plant Manager Knauf Ceiling Solutions in Ferndorf. Een verantwoord behoud van hulpbronnen, het vermijden van afval en een efficiënte recycling van materialen in de productie zijn manieren om de enorme stijging van de grondstof- en energiekosten tenminste gedeeltelijk te compenseren.

Het hoogtepunt van het proces is de thermische recycling van de restanten van de houtwolplaat uit de productie en het hergebruik van de restanten - het resterende bindmiddel op basis van magnesiet - als secundaire grondstof. Hierdoor wordt het productieproces, waarbij magnesiet als bindmiddel aan de houtwolmassa wordt toegevoegd, als het ware omgekeerd. Bij grootschalige proeven werd op deze manier ongeveer een ton bindmiddel verkregen en als secundaire grondstof teruggevoerd in het productieproces. De technische producteigenschappen en het hoge kwaliteitsniveau van de HERADESIGN®-panelen bleven onveranderd.

De balans na vijf jaar is indrukwekkend: Alleen al in 2022 werd ongeveer 3.100 ton secundair bindmiddel teruggewonnen door de fabriek, en het aandeel ervan in HERADESIGN® plafondpanelen ligt nu rond de 30%, en stijgt. Dit heeft gevolgen voor de CO2-uitstoot: Een ton secundair bindmiddel in plaats van conventioneel magnesiet bespaart ongeveer anderhalve ton CO2. Over het hele jaar gezien komt dit neer op ongeveer 4.000 tot 5.000 ton minder CO2. De investering in de fabriek is in maart 2022 al terugverdiend.

Met het nieuwe recyclingproces hebben we duidelijk aangetoond dat ecologie en economie in de circulaire economie uitstekend samengaan en dat zowel het milieu als het bedrijf daarvan profiteren.Over Knauf Ceiling Solutions

Twee van 's werelds meest erkende plafondfabrikanten Armstrong Ceiling Solutions en Knauf AMF hebben hun krachten gebundeld om het beste van beide te bieden in één marktleidend merk - Knauf Ceiling Solutions. Het bedrijf, met het hoofdkantoor in Iphofen (Duitsland), ontwikkelt en produceert complete plafondoplossingen in 13 ultramoderne productiefaciliteiten, in acht verschillende landen in Europa en Azië. Met meer dan 2.100 toegewijde medewerkers, een servicegerichte mentaliteit en een portfolio van meerdere materialen, biedt Knauf Ceiling Solutions haar klanten meer keuze, meer inspiratie en uitstekende ondersteuning. Dit samenspel resulteert in de totstandkoming van bijzondere en indrukwekkende projecten.

— 07 november 2023 —