Skip to main content

Hoofdkantoor BNP Paribas Fortis: een groendak als prachtige vijfde gevel

Dankzij het groendak dat IBIC, een dochteronderneming van SOPREMA, installeerde, heeft het nieuwe hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis, een echte vijfde gevel die net zo spectaculair is als de andere vier.

Uitzonderlijke hellingen

Gezien de helling van het terrein tussen de Baron Hortastraat en de Warandebergstraat, verschilt het aantal verdiepingen naargelang u zich aan de kant van Bozar (6 verdiepingen) of aan de kant van de Kanselarij (9 verdiepingen) bevindt. Het dak is dan weer een doorlopend oppervlak dat de niveauverschillen absorbeert, zonder volumes die eruit springen zodat de continuïteit van het volume behouden blijft.

De uitdaging van de vijfde groene gevel

Na de plaatsing van een wortelwerend, waterdicht bitumenmembraan van SOPREMA, kreeg IBIC de delicate taak om de 6.000 m2 dakbedekking te vergroenen. Andy Timmerman, projectleider bij IBIC: “Dit is een uitgestrekt plat dak, met een substraatdikte van 8 cm. Maar voor de uitzonderlijk hellende delen moesten we een systeem vinden - en bijna uitvinden - waarmee we ze op dezelfde manier konden behandelen als de rest van het dak.”

Een oplossing vanuit het niets bedacht

“We kwamen op het idee om honingraatstructuren te gebruiken om het substraat in aan te brengen,” legt Andy Timmerman uit. “De kromming van het dak is echter zo groot - minstens 45° - dat we deze structuren aan de gebogen vormen moesten bevestigen om te voorkomen dat de ondergrond zou wegglijden, vooral bij zware regenval. Daarom hebben we beugels geïnstalleerd die als ankers dienen, gecoat met een vloeibare waterdichting van SOPREMA. Vervolgens hebben we een balk uit azobe op de beugels gelegd, en ten slotte voorgekweekte sedummatten in het raamwerk geïntegreerd. We hebben ook automatische irrigatie aangebracht, omdat op deze bijna verticale delen het substraat logischerwijs minder regenwater opvangt en het minder goed vasthoudt.

Meerdere voordelen

Andy Timmerman: “Ik zie verschillende voordelen. Het eerste is ecologisch: hoe meer groen, hoe beter voor de natuur en de biodiversiteit. Ten tweede zorgt dit type dak in de zomer voor een lagere temperatuur in het gebouw. Tenslotte doet een groendak dienst als buffer in geval van hevige regenval. Het groendak houdt een deel van het water vast, vertraagt de afvoer naar de goten, en vermindert zo de hoeveelheid water die in het rioolnetwerk terecht komt. Zo is er minder kans op verzadiging.”

— 19 september 2023 —