Skip to main content

Uniek glasgevelconcept met geïntegreerde zonwering voor Hannibal-kantoor

Renson & Reynaers Aluminium slaan handen in elkaar

Van bij het ontwerp van het nieuwe kantoor voor het Roeselaarse Hannibal was op zijn minst 1 zaak duidelijk: er moest licht zijn! Een glasgevel is dan een evidente keuze, maar met de zon daarop wordt het gebouw al snel een broeikas, om dan nog te zwijgen over de reflectie op de computerschermen… Een ideaal pilootproject voor het unieke glasgevelconcept van Renson en Reynaers Aluminium.

Hannibal wou voor z’n nieuwe kantoor vooral het karakter van de tuin behouden, dus hield ROHM Architecten de footprint van het gebouw zo klein mogelijk. Het grijze en strakke van de industriële bouwstijl creëert rust, versterkt door het contact met de tuin. “Met een glasgevel voor- en achteraan kijk je zelfs dwars door het gebouw,” aldus architect Sander Verhanneman. “Dat geeft een hele grote openheid en doet het interieur baden in het licht.”

Reflectie en oververhitting voorkomen

En laat net dat een heel bewuste keuze geweest zijn voor één van de Hannibal-zaakvoerders Kristof Carrein: “De ‘creative warriors’ van ons reclamebureau verkiezen natuurlijk licht om hun fotografie bij te werken, kleurkeuzes te bepalen en advertenties te beoordelen.” Veel glas houdt op zonnige dagen natuurlijk wel het risico op oververhitting in. De zuidgevel aan de achterkant had daardoor absoluut nood aan zonwering. Buitenzonwering is de meest efficiënte manier om zowel oververhitting als vervelende reflectie te voorkomen.

Architecturale glasgevel met geïntegreerde screens

Lein Aluminium voerde de glasgevel uit. Zaakvoerder Jan Lein: “Visueel zijn de voor- en de achtergevel hetzelfde, maar achteraan zitten de screens mooi mee geïntegreerd. Daarom heeft ook de voorgevel geen standaard aluminium glasgevelprofielen.” In de achtergevel werd voor het eerst een Reynaers Aluminium ConceptWall 50 gecombineerd met de Renson Fixscreen Minimal Curtain Wall 50.

Mieke Tielemans (Renson): “Reynaers Aluminium en Renson vonden elkaar in de ambitie om nog mooiere projecten te realiseren. Onze gezamenlijke R&D-afdelingen zochten naar de perfecte match voor een ideale glasgevel mét doekzonwering. We minimaliseerden de realisatiestappen en doorliepen samen de testen en accreditatie. We konden het gevelsysteem beperken tot 3 profielen: het afdekprofiel en de basis klemlijst van Reynaers Aluminium en de koppelzijgeleider van Renson. Zo krijg je een vlottere montage en een veel strakker resultaat.”

— 03 oktober 2023 —