Skip to main content

Belgen nog te weinig vertrouwd met voordelen warmtepomp

Zowat de helft van de Belgische woningen is geschikt voor het gebruik van een warmtepomp, maar heel wat Belgen zijn zich daarvan niet bewust. Ze zijn dit evenmin van de voordelen die dit met zich kan meebrengen. Dit blijkt uit een bevraging, in opdracht van Daikin uitgevoerd door iVox.

Het was het tweede jaar op rij dat Daikin dit Nationaal Verwarmingsonderzoek deed uitvoeren. Voor de analyse van de verzamelde gegevens stonden specialisten van Daikin, Eneco, Techlink, en Universiteit Gent in.

Het onderzoek wees uit dat ongeveer één op twee bestaande huizen geschikt is voor de installatie van een warmtepomp, vooral bij elektrische verwarming (95%) en in mindere mate bij stookolieverwarming (één op drie) maar ook voor wie nu met een gasketel verwarmt, de meerderheid van de ondervraagden. Die conclusie is gebaseerd op de woningoppervlakte, het ingeschatte energieverbruik en de aangegeven isolatiegraad. De specialisten baseerden zich ook op een studie van Vito. Die toonde aan dat, bij de huidige energieprijzen, een warmtepomp rendabel is bij woningen met een warmtevraag beperkt tot 70W/m², bij kleinere woningen is dat zelfs 100W/m². Een kwart van de vorig geplaatste installaties voor centrale verwarming is overigens al uitgerust met een warmtepomp.

Installateurs in een hoofdrol

44,4% van de ondervraagden gaf aan niet op de hoogte te zijn van de eisen en vereisten van duurzaam bouwen en verbouwen. Vanuit deze vraag kwam de rol van de installateur sterk op het voorplan. 28% van de Belgen die al een warmtepomp lieten plaatsen deden dit op aanraden van hun installateur. De voorbije drie jaar hebben heel wat installatiebedrijven zich als nieuwkomers op de markt van warmtepompen gewaagd. De installateurs zijn dan ook zelf vragende partij naar uitvoerige informatie.

“82% van onze aangesloten installateurs geeft aan dat ze ervaring hebben met het plaatsen van warmtepompen. Iets meer dan een derde van die groep bouwde die ervaring pas de voorbije drie jaar op,” zegt Vincent Vancaeyzeele, technologie- en innovatiemanager bij sectororganisatie Techlink. “Bijna de helft van de installateurs die nu nog geen warmtepompen plaatsen geeft aan dat ze een opleiding willen volgen om hiermee te starten. Daarnaast geven heel wat installateurs aan dat er ook bij hen wat onzekerheid heerst, net als bij de eindklanten. We zetten dan ook in op het blijven informeren, vormen en ondersteunen van onze installateurs. Zo namen het voorbije jaar bijna 1.000 installateurs deel aan onze informatiesessies.”

Tekst: Koen Mortelmans

— 21 november 2023 —