Skip to main content

Drijvende sauna

De Zweedse studio Sandellsandberg realiseerde met de ‘Big Branzino’ een drijvende sauna die is ontworpen is om op te gaan in de bosrijke omgeving van de archipel van Stockholm.

De houten constructie is bovenop een stalen catamaranromp geplaatst en heeft een boogvormig dak dat naar beneden afloopt om de glazen saunaruimte te bedekken.

De opdrachtgever van deze sauna is een creatief persoon uit de tech-scene in Stockholm die een droom had een ‘drijvende sauna-ervaring’ te beleven. Om op te gaan in de natuur van Stockholm, is de buitenkant van het drijvende bouwwerk bekleed met grenen planken.

De centraal gelegen sauna beschikt over twee stoelen met twee niveaus die rond de op maat gemaakte kachel zijn opgesteld. Deze kachel is ook als warmtebron te gebruiken wanneer bezoekers op de Big Branzino overnachten. Aan weerszijden van de sauna bevinden zich twee kleinere ruimtes met een douche en een badkamer. Verder is een ladder aangebracht waarmee de bezoeker het dak kan bereiken en gebruik kan maken van een zitgedeelte met een ononderbroken uitzicht op het landschap.

Ook de binnenkant van de sauna paste de architect het natuurlijk materiaal hout toe. Zo zijn het interieur en de meubels gemaakt van western red cedar vanwege de gunstige eigenschappen met betrekking tot sauna- en buitengebruik. Een wiel en bedieningselementen in een cederhouten kist aan de voorkant van de drijvende sauna stellen gasten in staat om rond de archipel te drijven met een maximale snelheid van ongeveer vijf mijl per uur.

— 11 februari 2023 —