Skip to main content

Dubai Belgisch Paviljoen Expo 2020 Dubai

[widgetkit id="1072" name="dubai-BE"]

België neemt deel aan de wereldtentoonstelling “Expo 2020” in Dubai, die loopt van 1 oktober 2021 tot 31 maart 2022. Tijdens Expo 2020 zet België haar technologische innovaties op vlak van mobiliteit in de kijker. Hiervoor werd een Belgisch paviljoen gebouwd op de site van de wereldtentoonstelling in Dubai. Het is een ware architecturale en bouwkundige parel, die bestaat uit een “groene boog”! 

Connecting Minds, Creating the Future

De wereldtentoonstelling, Expo 2020 Dubai, gaat door op een reusachtige site van 4,38 km² in Dubai, de Verenigde Arabische Emiraten.  Er nemen meer dan 150 landen aan deel en er worden miljoenen bezoekers verwacht.  Het algemene thema van Expo 2020 Dubai is “Connecting minds, Creating the future”. De bedoeling is om de samenwerking, innovatie en creativiteit op wereldvlak te bevorderen. De site is opgedeeld in 3 grote delen, die elk focussen op een thema: mobiliteit, duurzaamheid en opportuniteit. Voor de bouw van het Belgisch paviljoen werd een terrein gekozen van ongeveer 2.180 m² in de zone van de mobiliteit. Het is gelegen op een hoek van de publieke hoofdweg, wat de zichtbaarheid ten goede komt.  België zet via haar deelname aan Expo 2020 Dubai haar recentste technologische innovaties op vlak van mobiliteit in de kijker om mensen, goederen en ideeën dichter bij elkaar te brengen. 

Een “groene boog”

De overheidsopdracht werd begin 2019 gegund aan de groep BEMOB-2020. Het gaat om een opdracht Design & Build voor het ontwerp, de bouw, de scenografie, het onderhoud, de ontmanteling en de afbraak van het paviljoen.  BEMOB-2020 verenigt de aannemers BESIX en Vanhout, de bureaus ASSAR ARCHITECTS en VINCENT CALLEBAUT ARCHITECTURES en het designbureau Krafthaus. Het ontwerp van het paviljoen is opgevat als een hoge boog met verticale tuinen op de gevels en bestaande uit verschillende verdiepingen. Er werd gebruik gemaakt van Belgische, of van oorsprong Belgische, technieken, toepassingen, producten en materialen, zowel voor de binnenkant als voor de buitenkant van het paviljoen.

In het gebouw is een tentoonstellingsparcours voorzien, maar ook winkels met Belgische souvenirs, ruimtes om onze culinaire specialiteiten te proeven (waaronder natuurlijk ook frietjes), een business center en een gastronomische brasserie met terras. Het Belgisch paviljoen zal onze economische spelers heel wat mogelijkheden bieden om zich te tonen! 

De “Gyronef”: eyecatcher uit gerecycleerd materiaal

Eén van de blikvangers van het Belgisch paviljoen is de “Gyronef”, een levensgrote versie van de helikopter uit de Suske en Wiske-stripverhalen.  e Gyronef is volledig vervaardigd uit recyclagemateriaal afkomstig van een bedrijf dat metaalafval verwerkt tot herbruikbaar schroot. Het ontwerp is naar de hand van de Italiaanse kunstenaar Alessandro Tardioli en naast verschillende bedrijven werkten er ook scholen mee aan het kunstwerk. Na Expo 2020 wordt de Gyronef verkocht. De opbrengst ervan gaat deels naar scholen om technische opleidingen weer een boost te geven.  De Gyronef maakt deel uit van het kunstproject “W.A.S.T.E.” (Will Art Save The Ecosystem), dat via kunstwerken uit gerecycleerd materiaal de mensen wil sensibiliseren rond circulaire economie. 

  • Aangemaakt op .