Skip to main content

Essay#05 Stadsbouwmeester Gent: Vasthoudgoed

Team Stadsbouwmeester Gent lanceert een vijfde stadsessay – Vasthoudgoed. Hoe kunnen we publiek vastgoed goed vasthouden om van Gent een betere stad te maken?

Vasthoudgoed

Er was de voorbije maanden heel wat te doen rond publiek patrimonium dat aan renovatie en herbestemming toe is. Niet alleen in Gent. Overal in Vlaanderen ontstaat tumult bij de verkoop van vastgoed op de markt.

Dit essay belicht de strategische keuzes die een overheid kan maken bij haar vastgoedbeleid op langere termijn. Team Stadsbouwmeester Gent pleit ervoor om beter in kaart te brengen wat Gent in haar vastgoedportefeuille heeft zitten. Zet je dat tegenover de noden die vandaag leven onder de Gentenaars, dan kan je aan het makelen. Wat hebben we en wat willen we? Welk vastgoed kunnen we inzetten en welk niet? Je kan ook aan het rekenen gaan. Wat kost het om gebouwen toekomstbestendig te maken? Wat kan je doen met het beschikbare budget? Maar ook, wat kunnen anderen doen met dat vastgoed om de stedelijke beleidsdoelstellingen in te lossen? En omgekeerd, hoe kan de stad impact hebben op andermans vastgoed om aan stadsontwikkeling te doen die strookt met de beleidsambities? En ten slotte, wanneer is verkopen een optie? En hoe kan je dat slim aanpakken?

Met dit essay nodigen ze je graag uit om verder kennis uit te wisselen.

— 22 februari 2023 —